2020-06-21
上次食喜來稀肉都吾記得系幾耐之前嘅事,自己本身都食過兩次喇,一次系同朋友食,一次系同男朋友食,同男朋友食戈次兩個人食咗千幾蚊😂真心好痴線!近排限聚令終於放寬番喇,之前好多人都吾敢食嘅自助餐、火鍋、韓燒等等嘅野食總算多番人食。位置系登龍街,即系 Time Square 後面,都算易去呀。一入到去就見到一個bar嘅area,仲記得第一次黎到戈陣,心諗:吓?一個客都冇?!😰🤯 後尾先知原來系要喺隔離行樓梯上去。燒肉主要分為豬肉同埋牛肉,價錢都系意料之內嘅範圍,多數都系以150g~200g嘅重量計算,百幾蚊都算正常。另外仲有燒肉套餐同埋各款飯麵,燒肉套餐一份就有曬好多款牛肉同埋豬肉,啱曬有選擇困難症嘅人,吾洗逐款逐款揀。好耐冇食泡菜喇,喺香港嘅韓國餐廳黎講,多數都會用黎做前菜。吾知點解今次會想推介一吓佢嘅泡菜,食落口真系幾辣🥵不過咁先系正宗嘅泡菜,仲要有少少酸酸哋嘅味道,會令人覺得開胃。分別叫咗兩份肉,一份系喜來烤肉,一份系護心肉。喜來烤肉系牛肉,先吾好講佢其他野,包到成朵玫瑰咁真系幾靚喜來烤肉嘅厚度系偏薄,所以擺喺個爐上面燒好快就會熟,我諗幾秒就可以,呢樣野要注意吓。不過講開又講,以肉嘅厚度
喜來烤肉嘅厚度系偏薄,所以擺喺個爐上面燒好快就會熟,我諗幾秒就可以,呢樣野要注意吓。不過講開又講,以肉嘅厚度黎講我都系中意薄嘅多啲,感覺上會易咬啲。喜來烤肉嘅質感軟稔,仲有少少入口即溶嘅感覺牛肉味都好香濃,真系好好食。
另外一款系護心肉,護心肉喺燒肉界真系好吸引🤤至少我每次去到韓燒店都一定會叫。
護心肉嘅質感向來都系比較軟稔,吾知點解今次食落會覺得比較結實?就咁睇張相大家都可能估到呢樣野。不過整體黎講都系好食嘅,結實得黎其實吾會話好難咬。
講咗咁耐都未講佢嘅爐邊蛋,喜來稀肉嘅爐邊蛋好似都系廣為人知嘅特色,一開始店員已經倒咗啲蛋漿喺爐邊,客人自己記得系要烤夠一段時間先好食,如果吾系系未熟㗎。爐邊蛋之所以咁好食吾系單單因為佢系蛋,而系入面仲有一粒粒嘅泡菜,食到佢好濃嘅蛋香味之餘,仲食到開胃嘅泡菜。
最後叫咗份海鮮泡菜餅,見到深橙色嘅顏色都覺得好治癒😍試吓味道系點樣先。泡菜餅事先被分成4塊,每塊都好大塊,食落系feel到一粒粒嘅魷魚,泡菜味都幾明顯,但系明顯得黎仲好似過酸😅吾算好嚴重嘅。