2018-01-29
元朗多野食應該好多人都知,但係由於較偏遠,所以除非住得比較近的人都好少入去。但住係屯門既我夠哂就腳,30分鐘就到了。今日黎京滬村食上海菜,其實最主要係想食小籠包。位於二樓既餐廳大部分座位都係卡位,而且十分寬闊。牆壁好有中國古典風。半開放式廚房可以睇到廚房入面。一邊食花生同酸蘿蔔一邊睇餐牌。值得一提---酸蘿蔔唔會太酸,帶有少少甜。覺得怕酸既朋友仔都可以試一試。------------------------------點餐時間~~~~~------------------------------浦東花雕醉雞($78)雖然睇落份量不多,但種質不重量嘛。好多花雕酒味,而且雞件十分嫩滑。兩層雞有雞背同雞腿,肉多,皮沒有太多肥膏痴住。但係我覺得有點兒失色,因為酒味太重,掩蓋左雞既鮮味。但至少食唔到有雪味糖醋魚塊($88)固名思義,姐係咕嚕魚。我對酸既菜式不感太大興趣,所以好少酸既野食吸引到我。魚塊都有6.7件,而且每件睇落都幾厚身。食落口不太特別,但魚肉方面都幾結實,唔鬆散。而且炸粉好脆,熱辣辣。但如果比我揀我都會揀返松子魚。小籠包,重頭戲來了。除了原味的之外都係逐隻計的。價錢一定會比較貴,但
今日黎京滬村食上海菜,其實最主要係想食小籠包。
位於二樓既餐廳大部分座位都係卡位,而且十分寬闊。
牆壁好有中國古典風。
半開放式廚房可以睇到廚房入面。
一邊食花生同酸蘿蔔一邊睇餐牌。
點餐時間~~~~~
但至少食唔到有雪味
魚塊都有6.7件,而且每件睇落都幾厚身。
但如果比我揀我都會揀返松子魚。
小籠包,重頭戲來了。除了原味的之外都係逐隻計的。價錢一定會比較貴,但如果好食都值得啦。
我知我知,小籠包最重要係入面既湯汁,但係我簡單甘講一講個餡。
肉質偏粉,蟹粉味唔重,但都見到有幾粒。
湯都幾多,而且唔會太油,不失不過啦。
但十分遺憾,原來黑松露同小籠包係唔可以配一齊架,味道十分奇怪,說不出的感覺。十分愛黑松露既我第一次食到無下次既黑松露菜式。
而且呢一款小籠包無湯汁。
又一道必點的上海料理,經典的菜色。年糕唔會痴埋一齊,每一片都被醬油完美的包裹著,味道適中不會過鹹,好怕上海菜太重口味的我今日竟然無呢個問題。
記得細細個食酒釀丸子既時候會覺得酒味太濃,而且有點兒酸,所以唔太鐘意。
但係呢一碗酒釀丸子好香桂花味,好清香,淡淡既花香味,酒味唔突出,但又出奇的適合我。
價錢合唔合理我覺得都可以,你呢?