2010-07-07
之前來過呢度,曾因為佢某些飲食業嘅致命問題而感到失望,搞到我好耐都唔敢來,其實我之前有係呢個Openrice平台兩度就衛生及服務撰文反映,兩篇文嘅標題是「嚇人...」(2009/6/22)和「一肚氣!」(2009/12/23),詳細資料大家也可翻查以上提及文章。致命問題包括:1)整潔問題: 碗碟不太清潔;重用前一手客人用完的枱布,即冇換,核突到爆!2)服務問題: 冇人招乎;埋單又計多錢好唔老實,到我睇單唔分氣又黑哂面!時至今日,巧合之下班friend約咗來呢度,開頭我好有恐懼感,不過我認為整潔及服務問題都稍有改善。今次質素尚ok,當然仍有改善空間!乾炒牛肉河(碟):炒得不錯,有鑊氣,又抵食!凉瓜牛肉飯(碟): 分量足,又有好香嘅蚝汁送飯,牛肉亦不錯!切雞米粉: D湯冇味如清水,勁難食!蟹子燒賣皇: D肉質麻麻! 香煎虎皮椒:冇乜特別!經典流沙包:不過不失!香芋鴨腳扎:好食,不過D鴨腳染紅色得好犀利!山竹牛肉球:唔好食,溝咗好多肥肉及粉!來到好少客,不禁感嘆生意難做呀,恐怕不敵最近嘅喜悅、要等位嘅寶湖、德馨苑及要等成最少半粒鐘嘅明星!今次質素中規中矩,服務及衛生都稍有改善,而且價錢化算!
乾炒牛肉河(碟):炒得不錯,有鑊氣,又抵食!
切雞米粉: D湯冇味如清水,勁難食!
蟹子燒賣皇: D肉質麻麻!
香煎虎皮椒:冇乜特別!
經典流沙包:不過不失!
香芋鴨腳扎:好食,不過D鴨腳染紅色得好犀利!
山竹牛肉球:唔好食,溝咗好多肥肉及粉!
來到好少客,不禁感嘆生意難做呀,恐怕不敵最近嘅喜悅、要等位嘅寶湖、德馨苑及要等成最少半粒鐘嘅明星!今次質素中規中矩,服務及衛生都稍有改善,而且價錢化算!我第後可能再有機會幫襯!
==========
題外話:至於環境,比起鄰近其他酒樓如明星、富臨,逸豪就冇包裝,佢冇明星嘅豪華裝修風格,亦冇富臨嘅寬敞巨大禮堂。果度燈光效果唔好,大部分地方都好陰暗,呢個係燈光差而陰暗,卻唔係鄰近寶湖故意做出新式浪漫格調嘅果種暗,逸豪嘅陰暗令我坐得唔太舒服!仲有佢D地方太殘舊,廁所D水龍頭都壞咗幾個,仲係要禁制,太落後,我地西環參唔多所有酒樓都自動啦!整體佢D裝修唔得,如果可以裝修執靚D就好啦!