2023-10-25 516 views
📌 Cafe Gabbana - 九龍城南角道62號地舖🗓(25/10) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:襯今日放假,可以搵間舒服嘅西餐廳食個晚飯慢慢享受下,見到近近地係九龍城有呢間多國菜西餐廳,所以等埋另一半收工就一齊去試下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳唔止做單一國家菜式,分別以🇪🇸西班牙/🇩🇪德國/🇫🇷法國/🇮🇹意大利菜式為主,再加入餐廳自家元素,而家等我同大家講下🌍味道先。叫左兩個Special Dinner Set,套餐會包左餐湯/沙律配前菜/主菜/餐飲,都幾滿足,價錢就睇下你揀乜主菜以定,大致上都係$3️⃣0️⃣0️⃣左右。🥣餐湯 - 今日是日餐湯就係洋蔥湯同椰菜花湯,我地就試晒兩款。洋蔥湯好足料,入面有大量洋蔥絲,味濃但唔會辣口,反而仲有陣陣洋蔥甜味;椰菜花湯好creamy,入口絲滑,而且椰菜花味極濃,飲得出椰菜花嘅精華。跟餐湯亦配左每人兩片蒜蓉多士,蒜蓉味唔算好濃,但就好香脆。🥗沙律配前菜 - 沙律就係藜麥雜菜沙律,配搭嘅前菜有4個選擇,包括西班牙豬腩片同焗牛油果蟹肉,另外仲可以加錢轉法國鵝肝或者半打法國田螺,我地就揀左唔洗加錢個兩款。西班牙豬腩片我覺得好出色,g
📌 Cafe Gabbana - 九龍城南角道62號地舖
🗓(25/10) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

餐湯  -  洋蔥湯/椰菜花湯

西班牙豬腩片我覺得好出色,grill得好香,腩片係帶有豬皮,豬皮位入口煙韌,就連d脂肪位都唔會覺得肥膩,配埋個燒汁,好高水準;焗牛油果蟹肉就係比較清淡嘅選擇,牛油果配埋蟹肉一齊焗,口感軟滑,而且牛油果本身味淡,就可以食得出蟹肉嘅鮮味。
西班牙豬腩片/藜麥雜菜沙律
焗牛油果蟹肉/藜麥雜菜沙律

🐷🍎煎豬鞍配蘋果芥末 - 呢個店員推介係餐廳招牌菜式,真係相當唔錯,切落肉質非常軟淋,切開仲見到淡淡粉紅色,入口未去到即溶,但根本唔需要過多咀嚼,個蘋果芥末醬唔會過甜,食得到蘋果香,仲有微微芥末味,極之出色嘅一道煎豬鞍。
煎豬鞍配蘋果芥末

🐮燒牛仔膝 - 燒牛仔膝唔係炆到好腍個隻質感,保留到有咬口但一d都唔韌,用左香草去腌製同燒,食到濃郁香草味,但又唔會蓋過牛膝本身原有嘅牛味,個醬汁仲做到畫龍點睛嘅效果,係一個唔錯嘅配搭。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳飲品種類就唔算多,除左啤酒同餐酒之外,都有幾款意大利咖啡選擇,我地就揀左青檸梳打同西班牙特飲 Sangria,青檸梳打入口好fresh,味道好醒神開胃,西班牙特飲就有少許酒精,易入口,十分適合女士飲。
青檸梳打/西班牙特飲

🍽環境:餐廳環境好有格調,非常有藝術氣息,由門口到室內嘅裝修,配埋餐廳內掛滿嘅畫作,都比人感覺置身法國與意大利嘅畫廊咁,感覺好典雅舒服,氣氛又好,坐位同台面亦都有足夠嘅空間,整體感覺超正。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務好好,好詳細介紹餐牌,感覺好專業,上菜時間亦控制得宜,每道菜上枱嘅時間銜接得好準,唔會擺到成枱野,又唔會等好耐都未有野食上枱,呢個細節位唔係間間西餐廳肯去做,所以整體感覺好加分。

💰💸價錢:佢地個Dinner Set大約$3️⃣0️⃣0️⃣左右/人,我覺得呢個價錢食到呢個級數係抵食,加埋個餐廳環境/情調/細心,真係無可挑剔。

🐲💬總結:將來大家去開九龍城,唔洗淨係食泰國菜,可以多一個西餐廳選擇比大家,佢仲有另外嘅不少主菜感覺都好吸引,希望之後會有機會再嚟試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❣️
2023-10-25
$300 (Dinner)
餐湯  -  洋蔥湯/椰菜花湯
西班牙豬腩片/藜麥雜菜沙律