記得讀大學果陣好鍾意由九龍塘行去九龍城同一班同學仔食宵夜,果陣嘅九龍城係一條好熱鬧嘅食街,充滿着好多唔同嘅泰式食肆,就好似一個小泰國咁,想食泰國嘢都第一時間諗起九龍城。今次想推薦呢間「美味泰烏冬」,雖然佢個名叫烏冬,但裡面唔係主打食烏冬,係食好正宗嘅泰國菜。裡面嘅staff都係泰國人,不過都識聽部份廣東話,我哋都係用廣東話落單,問佢地有咩好食推薦,佢哋好靦腆咁笑話都冇特別推介,咁都係,小朋友先做選擇,樣樣都咁好食點樣推介呢?😂作為一個海南雞飯控嘅我,第一時間就係食海南雞飯,每次食,我都會睇吓隻雞夠唔夠多肉,同埋咬落去夠唔夠Juicy,呢度嘅雞除咗好夠嫩滑之外,最令我驚喜嘅係佢個薑黃飯,真係有加到少少薑絲落啲飯度,食落去口感冇咁油膩😋唔係一般嗰種油飯,讚🫶🏻!個金邊粉最令人驚喜就係個原隻大蝦,真係爽口彈牙🥰食完有種好滿足嘅感覺!另外唔可以唔講個脆炸蝦餅,真心好好食,脆得嚟又香口❤️大愛!同埋原個椰青仲大過我塊面😂裡面勁多椰青水,好清甜好fresh! 呢間真心大推薦!是日Menu:脆炸蝦餅 $88海南雞飯 $78鮮蝦炒金邊粉 $78泰椰青 $45泰青梳 $48———————😸🫶🏻貓語錄🫶🏻😸

是日Menu:
脆炸蝦餅 $88
海南雞飯 $78
鮮蝦炒金邊粉 $78
泰椰青 $45
泰青梳 $48

———————
😸🫶🏻貓語錄🫶🏻😸
市建局喺前年公布咗展開重建衙前圍道/賈炳達道發展計劃(KC-017),意味住舊街道同埋舊店舖都將會清拆,陸續消失。如果你哋行過九龍城又諗起想食泰國嘢,不妨去試吓呢間,因為下次都唔知仲有冇機會試了。
2024-03-19
$120 (Dinner)