記得讀大學果陣好鍾意由九龍塘行去九龍城同一班同學仔食宵夜,果陣嘅九龍城係一條好熱鬧嘅食街,充滿着好多唔同嘅泰式食肆,就好似一個小泰國咁,想食泰國嘢都第一時間諗起九龍城。今次想推薦呢間「美味泰烏冬」,雖然佢個名叫烏冬,但裡面唔係主打食烏冬,係食好正宗嘅泰國菜。裡面嘅staff都係泰國人,不過都識聽部份廣東話,我哋都係用廣東話落單,問佢地有咩好食推薦,佢哋好靦腆咁笑話都冇特別推介,咁都係,小朋友先做選擇,樣樣都咁好食點樣推介呢?😂作為一個海南雞飯控嘅我,第一時間就係食海南雞飯,每次食,我都會睇吓隻雞夠唔夠多肉,同埋咬落去夠唔夠Juicy,呢度嘅雞除咗好夠嫩滑之外,最令我驚喜嘅係佢個薑黃飯,真係有加到少少薑絲落啲飯度,食落去口感冇咁油膩😋唔係一般嗰種油飯,讚🫶🏻!個金邊粉最令人驚喜就係個原隻大蝦,真係爽口彈牙🥰食完有種好滿足嘅感覺!另外唔可以唔講個脆炸蝦餅,真心好好食,脆得嚟又香口❤️大愛!同埋原個椰青仲大過我塊面😂裡面勁多椰青水,好清甜好fresh! 呢間真心大推薦!是日Menu:脆炸蝦餅 $88海南雞飯 $78鮮蝦炒金邊粉 $78泰椰青 $45泰青梳 $48———————😸🫶🏻貓語錄🫶🏻😸

是日Menu:
脆炸蝦餅 $88
海南雞飯 $78
鮮蝦炒金邊粉 $78
泰椰青 $45
泰青梳 $48

———————
😸🫶🏻貓語錄🫶🏻😸
市建局喺前年公布咗展開重建衙前圍道/賈炳達道發展計劃(KC-017),意味住舊街道同埋舊店舖都將會清拆,陸續消失。如果你哋行過九龍城又諗起想食泰國嘢,不妨去試吓呢間,因為下次都唔知仲有冇機會試了。
2024-03-19
$120 (Dinner)
2024-02-16 205 views
夜麻麻新年冇咩餐廳開,呢間餐廳門口有得泊車,所以就試吓,冇乜期望咁入咗去餐廳係非常之地道嘅泰國裝修,同曼谷街上面嘅舖頭好似。餐廳有少少自助形式,播緊好多地道泰國音樂。餐牌上嘅嘢食有好多種類,有少少似泰國北部嘅菜,食辣嘢同肉類為主。點左個泰式炒肉碎沙律🥗、泰式炒粉絲、泰式奄列。全部都非常之正宗,因為太好食嘅關係,都唔記得咗影相,味道亦都好正宗,但係當然衛生情況有待改善。不過佢嘅收費亦都非常之合理,冇獅子開大口。所以完全可以接受👍🏼

$200 (Dinner)
去到九龍城這間泰式餐廳,一眼就見到豬頸肉湯粉嘅誘惑,彈牙得嚟又juicy嘅豬頸肉,簡直係人間美味!湯頭清香得嚟一啲都唔膩口,一啲細蔥花令味道再提升,真係飲完仲想再飲!串燒墨魚鬚就更加出彩,煙燻炭香撲鼻而來,個汁辣到飛起,但係一啲都戒唔住,🦑嘅Q彈度啱啱好,招牌炸蝦片咬落去又脆又夠勁,微辣嘅口感令人一片接一片。至於泰式檸檬茶呢,酸酸甜甜透心涼,食完餐後嘅最佳拍檔。喺呢度,食得出泰國嘅風味,又唔使飛哂去泰國,環境靚,服務又好,几舒服嘅食飯體驗。別有一番風味,啱哂細味慢慢享受,你喺九龍城想試泰國味道嘅話,我推薦你黎呢度,保證唔會失望!🌶️🍜😋
2022-12-29 698 views
📍美味泰烏冬 (九龍城)平安夜趁住1A巴士免費,走咗去九龍城食泰國菜🇹🇭。出乎意料地超多人,估唔到咁多人鐘意食泰國菜過節🤣。✨烤豬頸肉 $78差唔多次次食泰國菜都叫,不過覺得呢度嘅係最好食🤤。加咗蜜糖燒,甜甜哋又有啲焦脆。啲蜜糖滲晒入去,連肉汁都有甜味。✨香葉豬肉碎炒飯 $78炒飯粒粒分明,味道偏甜,有少少辣但唔算刺激。又香又惹味,唔會好油膩。隻煎蛋仲係好靚嘅燶邊😍。✨豬肉丸湯河 $68湯底濃郁,有啲滷料嘅味道。豬肉丸爽口又彈牙。🥭芒果沙冰 $38飲得出係用新鮮芒果製成,清甜好味。✨炸蝦片 $30大大盤炸蝦片啱晒做前菜食住等。📍美味泰烏冬 (九龍城)九龍城衙前圍道36A號地舖
📍美味泰烏冬 (九龍城)

✨烤豬頸肉 $78

✨香葉豬肉碎炒飯 $78

✨豬肉丸湯河 $68
湯底濃郁,有啲滷料嘅味道。豬肉丸爽口又彈牙。

🥭芒果沙冰 $38
飲得出係用新鮮芒果製成,清甜好味。

✨炸蝦片 $30
大大盤炸蝦片啱晒做前菜食住等。

📍美味泰烏冬 (九龍城)
九龍城衙前圍道36A號地舖
2022-12-22 420 views
最近路過的時候,發現之前泰式食肆已經改了名字,今晚趁着有空便來到了。傳統鹽燒羅非魚$158 ,以粗鹽包裹着的羅非魚,保持了魚肉的鮮甜味道,加上內裏的泰式香料,去除了魚肚的正味,魚肉味道香甜,這是正宗泰式的做法。香脆豬肉炒芥蘭$78 ,泰式香趣豬肉就等於港式的燒肉,不過燒肉皮已經沒有這麼香脆,煙煙靭靭。芥蘭爽脆可口,加上泰式炒法,帶點微辣,又是另一番風味。香葉豬肉碎炒飯$78 ,擺盤像金字塔一樣,炒飯辣度適中,非常惹味。如果炒飯在乾身一點更好,不過軟冧有另一番滋味。

2022-12-08 276 views
今晚又同老公去九龍城廣場shopping🛍️, shopping🛍️完又想去食正宗泰國菜,行到九龍城衙前圍道見到有間舖叫美味泰烏冬入去試下,我同老公叫咗菠蘿🍍炒飯,海南鷄🐔飯,蝦餅🦐.菠蘿🍍沙冰,芒果🥭沙冰菠蘿🍍炒飯菠蘿炒飯裡面好豐富🤩.有新鮮菠蘿🍍粒,提子乾,有蝦🦐......配埋腰果,肉鬆一齊食又另一番層次,飯外型做到金三角好靚,真係色香味俱全👍🏻👍🏻👍🏻海南🐔雞飯海南鷄好嫩滑,有鷄味😍,油飯好香疆黄味好好味,好味好味好好味😋😋😋蝦餅🦐熱辣辣脆卜卜,配埋醬汁好好味😋😋😋菠蘿🍍沙冰,芒果🥭沙冰好夠凍🥶又唔會太甜,啱啱好,好好飲😍

菠蘿🍍炒飯

海南🐔雞飯

蝦餅🦐

熱辣辣脆卜卜,配埋醬汁好好味😋😋😋
菠蘿🍍沙冰,芒果🥭沙冰

好夠凍🥶又唔會太甜,啱啱好,好好飲😍
2022-12-05 224 views
11月頭飛左轉心心念念既泰國,食足5日泰菜,我以為自己會食厭,結果翻到香港又再食🤣🤣🤣九龍城食泰菜食過咁多間都唔差,原本見到呢間以為係食烏冬,佢鋪頭名叫泰烏冬,好難唔令人誤會😂原來都係食泰菜,鋪頭職員都係泰國人,夠地道🤭嗌左3個餸 #泰式豬頸肉沙律 個姐姐話呢個係佢哋招牌,果然無錯,一定要試😋個汁酸辣酸辣,仲有生菜可以包住食,豬頸肉燒得好香,俾我清曬!#炒芥蘭 就ok啦,不過不失,正常水準,仲嗌左個 #炸蝦餅 🍤呢個正,新鮮熱辣辣炸起,又脆啲肉又彈牙!飲品嗌左杯 #泰奶 唔係甜到溜個隻,茶味都啱啱好,怕飲好甜既泰奶呢度絶對啱你🤭 #芒果沙冰 都唔錯,應該無落糖,係純果糖😋

2022-12-05 191 views
係九龍城上完堂, 順便去醫下肚先! 一個人又唔想食得多, 又想食泰國粉麵, 周圍逛下, 係岩衙前圍道附近見到呢間美味泰烏冬小店, 餐牌價錢又唔算貴, 坐低食個湯粉算! 老闆係正宗泰國人, 講流利廣東話, 落單冇問題! 而且服務一流! 豬頸肉湯粉 - $68湯粉🍜嘅湯底好濃好香, 有芹菜, 乾蔥, 全泰式嘅味道! 豬頸肉煎香個切片放係湯粉面, 湯粉用金邊粉。串燒墨魚鬚 - $18叫咗兩串頭盤小食, 串燒墨魚鬚🦑, 配上特製辣味🌶️泰式汁。 墨魚鬚燒得好香口惹味, 絕對有BBQ嘅風味, 個辣汁🌶️都幾辣, 但越辣越想食, 好食到唔停得口!😂😂泰檸茶 - $28用泰國紅茶沖嘅檸檬茶, 茶味道香濃! 炸蝦片 - $25我真係好鍾意食泰國嘅炸蝦片, 有少少微辣嘅感覺, 又夠香口惹味, 真係唔停得口🤣🤣舖名: 泰美味烏冬地址: 九龍城衙前圍道36A號地舖#泰國#泰國美食#泰國粉麵#泰檸茶# 九龍城#九龍城美食#衙前圍道美食#Hkfoodie#hkfood#泰美味烏冬#泰式豬頸肉#泰串燒

豬頸肉湯粉 - $68

串燒墨魚鬚 - $18

泰檸茶 - $28
用泰國紅茶沖嘅檸檬茶, 茶味道香濃!

炸蝦片 - $25

舖名: 泰美味烏冬
地址: 九龍城衙前圍道36A號地舖

2022-12-05 81 views
又來九龍城按摩,按完摩梗係食泰菜喇,見到呢間好特別呀,試下先😜鹹魚雞粒炒飯,我特別鍾意食泰國菜嘅時候嗌鹹魚雞粒炒飯,每啖有滿滿鹹香味的鹹魚,滑溜溜的雞肉,咬落清新爽口的生菜,帶著黃金蛋炒飯,粒粒分明♥️香脆豬肉炒芥蘭,香脆豬肉炸得好有口感,好喜歡呀,配上爽甜嘅芥蘭,係泰國既味道😍泰東北風味燒安格斯牛肉,入口滑嫩的招牌安格斯牛,然後烤至半生熟,牛肉味香濃又帶香料味,酸辣醒胃,很有泰國東北菜的風味🤩泰風味雞全翼,雞翼燒得剛剛好,外皮有少少焦香,真係不單皮脆肉嫩,食落好有有泰味喔😝

2022-12-04 68 views
泰國菜九龍城是傳統的集中地,今晚就試下衙前圍道的美味泰烏冬。餐廳不是很大,但裝修企理舒適。餐廳的大餐牌有頭盤、魚、湯、沙律、燒焗、海鮮……等,初看有點西式化。傳統鹽燒羅非魚$158鹽燒羅非魚應是平時泰式餐廳的鹽燒鰂魚,羅非魚頗大條,面放有泰式的特色調味配料,有香矛、南薑、香葉、檸檬葉、芫茜、蔥……等,令魚帶有泰國的特色香味,魚肉嫩滑,跟配的醬汁酸辣中帶點甜,令魚味更豐富。香葉豬肉碎炒飯$78香葉豬肉碎炒飯,本來是炒飯,但我們驚食得太多熱氣嘢,所以問侍應可否將肉碎及白飯分開,不要炒飯,而餐廳侍應及廚師也非常好,應我們要求,將肉碎及白飯分開,真是值得一讚。豬肉碎肉碎及香葉及豆角粒炒得香,非常好伴飯。串燒豬肉$29/2件,雞沙爹串燒$24/2件本來是點了泰風味燒雞全翼兩隻,但侍應聽錯而燒了雞沙爹串燒及串燒豬肉,唯有試嚇啦。雞沙爹串燒都比較香,反而喜愛串燒豬肉不會鞋,比較入味。食串燒及燒烤配返個冰凍飲品最適合,我們要了泰椰青及芒果沙冰,兩個都冰凍解熱氣,尤其喜愛芒果沙冰~~

餐廳不是很大,但裝修企理舒適。

傳統鹽燒羅非魚$158

香葉豬肉碎炒飯$78
香葉豬肉碎炒飯,本來是炒飯,但我們驚食得太多熱氣嘢,所以問侍應可否將肉碎及白飯分開,不要炒飯,而餐廳侍應廚師也非常好,應我們要求,將肉碎及白飯分開,真是值得一讚。
豬肉碎肉碎及香葉及豆角粒炒得香,非常好伴飯。

串燒豬肉$29/2件,雞沙爹串燒$24/2件
雞沙爹串燒都比較香,反而喜愛串燒豬肉不會鞋,比較入味。

2022-12-03 59 views
九龍城已變成小泰國村,領人仿佛置身在泰國美味天堂。花多眼亂行到九龍城酒店附近三角公園對面(美味泰烏冬)吸引我的地方,是因有泰國人包了半個場,心想識食當然要跟泰國人食地道泰國口味廚藝啦😍所以店舖即使變得狹窄小小,但是美食已離補一切和待客有禮的泰國店員😊🔯蟹肉炒飯~賣相非常精緻好吸引。炒飯用真材實料烹調,啖啖蟹肉而且有蟹膏,香噴噴蛋香,加入葱花香味,簡且無懈可擊。🔯泰式炒椰菜~一碟簡單而香噴噴蒜香蝦乾炒椰菜,鮮甜爽脆,蝦乾鮮味簡直‘’無得頂‘’🔯泰式椰汁雞湯~泰式材料離不開香茅、檸檬葉、南薑、辣椒乾。而椰汁雞湯就好似不辣冬蔭功湯,但是特別之處是有濃郁椰香,雞肉嫩滑,材料極豐富😋😋🔯串燒墨魚鬚~墨魚外層燒得焦焦地,肉質煙韌。本人吃得辣,配上泰式辣汁更加惹味🔯泰式凍鮮奶~甜甜的好滋味,粉紅好有少女feel,帶點草莓香味,奶香四溢,口感順滑

🔯蟹肉炒飯~

🔯泰式炒椰菜~

🔯泰式椰汁雞湯~

🔯串燒墨魚鬚~

🔯泰式凍鮮奶~

2022-12-02 79 views
九龍城有很多間泰國菜食,有啲係集團式,有啲係小店形式,佢就係屬於後者,唔係食裝修,門面分開兩邊,係宋皇臺站B3出口轉右過幾個街口就見到,剛好對住休憩公園仔。左邊舖入口是一個燒烤位靚女泰國侍應還是老闆娘😅用流利廣東話介紹我飲泰式奶茶$28,濃茶味,加煉奶冲調,又真係同港式奶茶有分別,少左一種苦澀味,怕甜嘅朋友可叫少甜新菜式香炸干豬肉$78,有啲似豬肉乾,少少甜,灑上芝麻,送啤酒一流,可配辣醬食蝦醬炒飯$78,砌成三角形,好有特色,用蝦醬、洋蔥絲和泰國臘腸粒,紅辣粒炒好惹味,但其實唔辣,配碟有炒滑蛋、泰國豬肉鬆同泰國臘腸可以拌埋一齊食。唔使加一午餐都係$58
左邊舖入口是一個燒烤位

唔使加一
午餐都係$58
2022-12-02
$100 (Tea)
  • 香炸干豬肉
  • 蝦醬炒飯
  • 泰式奶茶
2022-12-02 69 views
今日同朋友去九龍城食泰國菜,見到呢度細細間但坐滿人,應該都吾差先點左個咖喱蟹農夫包,咖哩好濃,同個農夫包好夾,個農夫包又夠脆,點咖喱汁一流,仲有都幾多蟹肉,大大個好抵食另一個係香葉豬肉碎炒公仔麵,好香口好夠獲氣,夠乾身又多肉碎,小小辣好惹味生菜包好特別,侍應介紹話係用泰國鄉下風味既蝦仔,而且係特登由泰國訂返黎,酸酸辣辣幾好味,蝦仔幾有口感,吾錯小食鴨咀,即炸好香脆,有個甜酸汁點飲品就菠蘿沙冰同泰式凍奶茶,菠蘿沙冰幾清甜,有鮮菠蘿肉,吾係用糖漿

小食鴨咀,即炸好香脆,有個甜酸汁點

2022-11-29 113 views
今日剛剛打完排球附近搵到間餐廳覺得唔錯所以寫下感想。😃😃蟹肉炒飯這款炒飯特別之處是用純正泰國蟹肉。鮮味無比, 而且炒飯絕不油膩適合我們女士,為健康首選。炒飯鬆軟甘香,集合色香味俱全。喺出邊食唔到。空運泰國鴨肉生菜包特別之處是全港獨有。絕對適合食家首選,可以配合佢哋嘅椰汁冰或獨有嘅沙冰,絕對解渴+tasty。泰式燒魷魚絕對有bbq 風味,令人垂涎三尺。餐廳地理位置以及服務都是一流,適合一家大細。衛生: *****服務: *****環境: *****
今日剛剛打完排球附近搵到間餐廳覺得唔錯所以寫下感想。😃😃

蟹肉炒飯

空運泰國鴨肉生菜包

泰式燒魷魚
絕對有bbq 風味,令人垂涎三尺。

餐廳地理位置以及服務都是一流,適合一家大細。

衛生: *****
服務: *****