2020-07-11
假日和女友閒逛九龍城,當然要食泰國菜啦,身處於泰國食府林立既九龍城,間間都唔野小架,最後揀左昌發泰國粉麵屋6點幾入到去,都坐左唔少人,但總算有位,店內環境唔算大,但有兩層,由泰國人打理,裝修佈局充滿地道泰國風味。叫左著名既遊船河($48)+鮮蝦炒金邊粉($59) 一齊share食,價錢相宜,等左一陣就有得食,好有效率!遊船河湯底既味十分濃都,據聞係用豬血淆製而成,幾好味喎,一d 腥味都無,可能個人偏愛濃湯口味啦我同女友飲晒成碗湯都唔覺口渴!其它材料有豬潤,肉片,肉丸同羅勒葉,味道唔錯,原來泰國河粉面積闊大,成匹布咁,幾新奇鮮蝦炒金邊粉用左櫻花蝦,豆腐乾,蛋,鮮蝦同菜脯炒成既金邊粉,炒得幾香喎,酸酸地又幾開胃,再加d青檸汁同花生碎撈埋一齊食,好快就食哂,佢d蝦都好新鮮彈牙但就得2隻,如果比多幾隻就好了臨走前見到隔離枱食一碟好香口既鐵板蠔仔煎蛋,香氣撲鼻!可惜我地得兩個人,食唔到咁多野,下次一定叫黎食,一探究竟!最尾埋單都係107蚊,真係又經濟又好味!總括而言,本人十分滿意呢餐,下次定必再來一戰!!!
遊船河
鮮蝦炒金邊粉