2024-09-30
英國🇬🇧返嚟探親, 朋友首選泰國菜,梗係幫襯返「香港小泰國」九龍城嘅鋪頭啦! 一定揀泰皇閣👍 我哋下午2:30去到,包場咁🫣 幾乎冇人, 食食吓,同店員傾吓偈,原來而家香港各行各業都好差,尤其係飲食,大部分人都北上食元素周期表料理⋯ 😪一開始叫咗三個餸先1)明爐青檸蒸盲鰽~👍👍👍因為英國冇烏頭食,返嚟香港都想懷念吓個陣魚味,店員話冇用烏頭好耐,原因係貨源唔穩定,唔知供應商會唔會混入啲「明渠烏頭」,真係食死人,所以索性唔用烏頭,用鹹水魚嘅盲鰽,成本仲貴過烏頭添!味道一樣咁正,尤其係底部嘅椰菜,塑咗湯汁好淋冇渣,魚同菜全部都食晒,抵食。2)胡椒粉絲膏蟹煲~👍👍👍上枱時陣陣桂皮,香葉味,聞到已經好想食,唔識形容,好有兒時同長輩做節食飯嘅味道,粉絲足夠3人食,隻膏蟹真係不得了🤤, $428咋!難以置信!我問店員會唔會係「明渠蟹」😂, 佢話係菲律賓膏蟹!(補充,隔咗兩日去親戚屋企食飯,有同親戚分享今次返香港嘅行程,原來菲律賓膏蟹街市賣都唔平㗎! 佢哋都話$428咁大隻,有埋粉絲,超抵食)3) 冬陰功炒飯~👍👍 正常味道,之前係冇冬陰功炒飯㗎,所以試吓,個人少食炒飯,食開撈汁嘅飯,所以覺得炒飯偏油
一開始叫咗三個餸先
3) 冬陰功炒飯~👍👍 正常味道,之前係冇冬陰功炒飯㗎,所以試吓,個人少食炒飯,食開撈汁嘅飯,所以覺得炒飯偏油,大家落單時可以要求少油。
之後再叫咗燒牛肉配青檸汁,泰式燒魷魚🦑都係食食吓先記得影相📸😅
4)燒安格斯牛配青檸辣汁~👍👍👍
出色💯🎊睇相已經知道好味
5)泰式燒魷魚~👍👍👍
都係💯我哋好好彩,食到一條有魷魚春嘅,成條魷魚都燒得啱啱好,一啲都唔韌,仲配有泰式辣汁,味道好夾。
今次encore泰皇閣,冇失望👏🏻👏🏻👏🏻下次返嚟香港一定會再食佢!