2024-05-12
海鮮蕃茄湯這道湯擁有豐富的海鮮風味,其中蜆、青口、魚和蝦令湯汁更加鮮美。辣椒片的加入為湯中增添了一絲微辣的風味,令整道菜更加豐富多樣。 日本帶子刺身配柚子豉油帶子以刺身的形式呈現,質地鮮嫩,口感極佳。加上柚子豉油,以佢嘅酸甜平衡咗本身帶子嘅海鮮風味。 意式千層麵這道麵食將豬肉、意大利青瓜、茄子、蕃茄和水牛芝士融合在一起,形成多層次的美味。麵層疊疊,口感豐富,每一口都能品味到不同的風味。特別係啲水牛芝士好多,每一啖都食到好多芝士,絕對係芝士愛好者嘅必食之選。 燒阿根廷肉眼配薯條這道菜令我感受到了烤肉的獨特魅力。肉眼牛排經過燒烤後,外皮酥脆,內部嫩滑多汁。搭配薯條的酥脆口感,使整道菜更加豐富多樣。佢亦都煎得好啱啱,加上表面一層層嘅炭燒格仔紋,無論係視覺同埋味覺都有雙重享受。 黑松露雲呢拿雪糕+法式焦糖燉蛋黑松露雲呢拿雪糕令我驚艷不已,從來都冇諗過黑松露可以同雲呢拿雪糕搭配,雖然食落有少少奇怪,但係都係一個新奇唔錯嘅體驗。而法式焦糖燉蛋則是一道經典的法國甜點,口感柔滑細膩,佢嘅焦糖亦都唔會話太甜,啱啱好。
日本帶子刺身配柚子豉油
意式千層麵