最近屯馬綫開通左真係好方便,九龍城有咩好食?香港人一定先諗到泰國菜,但聽聞呢度有一間地道嘅川菜,一場黎到一於試一試佢。中式庭園設計,坐得舒適闊落。Menu有好多不同款式,烤魚、酸菜魚、水煮魚、雞煲,仲有特色四川小吃。亦有不少火鍋配料食物讓客人可享用烤魚/雞煲後再打邊爐🥘今次我地揀左:🐟酸菜魚 (生魚) 例牌$188 少辣/少麻雖然係例牌,不過魚片嘅分量夠多。魚片由生魚切成薄片,沒有太多魚骨。用生魚、酸菜、花椒八角、紅椒等等炮製湯底,味道豐富,而且加上冬菇片:檸檬及薑片帶出魚嘅鮮味。值得一提係呢度可以供食客自由選擇:酸度、辣度、麻度和蒜度,服務貼心👍🏻呢個酸菜魚做到酸度及辣度恰到好處,爽脆彈牙嘅魚片,入口再有一層酸辣味,又夠麻,一試難忘✨🐓 奇味雞煲$148 例牌/少辣川菜出名辣,所以我地都唔敢叫太辣,只叫小辣。🙈 雞煲配料非常豐富,花椒、八角、西芹、洋蔥、紅椒、指天椒、青椒、蒜片、薑片等,配料味道好香🤤 雞煲滾後再炒一炒雞件,肉質嫩滑,十分惹味又不算太鹹,喜歡吃辣的再可以試吓中辣🌶 🧊桂花冰粉 $30食完川菜滿口辣味,整番一碗桂花冰粉絕對係解辣佳品。桂花枸杞加凉粉,一入口那種冰涼感覺,

今次我地揀左:

🐟酸菜魚 (生魚) 例牌$188 少辣/少麻

🐓 奇味雞煲$148 例牌/少辣

🧊桂花冰粉 $30

食完川菜滿口辣味,整番一碗桂花冰粉絕對係解辣佳品。桂花枸杞加凉粉,一入口那種冰涼感覺,爽呀!

值得一提的係糖漿會分開上,可以自行調校甜度,細心迎合不同客人需要,讚!

以後想食川菜辣野,又多一個選擇☺️