2023-07-16
今日係高興的日子,工作上有突破,做到好成績,上司很慷慨,請了我去九龍城北斗食omakase🤩店舖不算大,但裝修別緻,師傅係日本人,風趣幽默同我哋傾偈,而且會詳細解釋每款食物的名字,產地,同食法,真係正宗日本人的食法👍🏻👍🏻這裏有上菜用的碟,麵包唔係攞嚟食,係放個別食物用,另有醃製蕎頭同牛蒡。🥢白蝦配海膽味豆腐: 白蝦鮮甜,海膽味豆腐有海膽鹹香,香滑美味😋🥢鯛魚鮮菇湯: 日式精美茶壺作器皿,好別致,鯛魚鮮味十足,配上鮮菇,湯味一流💕🥢北海道厚身帶子: 帶子非常厚身,而且入口即化,白滑美味✨🥢深海池魚: 完全沒有腥味,魚香清甜,好味🤤🥢火炙銀鱈魚: 火炙後的銀鱈魚未食已聞到好香,銀鱈魚依然保持鮮嫩,正😌🥢火炙大拖羅: 肉質鮮嫩,油香十足,入口即化,回味無窮,一試愛上🥰🥢岩手縣生蠔: size好大,生蠔鮮甜,配上柚子啫喱,口感很清新✨🥢萬願寺唐辛子: 唔辣,外酥內甜,爽口又香口👐🏻🥢沙嘴魚天婦羅: 即炸,熱辣辣,黃金炸粉酥香,沙嘴魚鮮嫩🥢魷魚天婦羅: 魷魚一啲都唔韌,天婦羅炸得好香,兩者配合得天衣無縫😋🥢馬糞海膽: 我的至愛,海膽鮮味香濃,配上炸海苔,令人一試難忘🤤🥢日本松葉蟹蓋:
🥢北海道厚身帶子: 帶子非常厚身,而且入口即化,白滑美味✨
🥢深海池魚: 完全沒有腥味,魚香清甜,好味🤤
🥢萬願寺唐辛子: 唔辣,外酥內甜,爽口又香口👐🏻
🥢沙嘴魚天婦羅: 即炸,熱辣辣,黃金炸粉酥香,沙嘴魚鮮嫩
🥢日本松葉蟹蓋: 成個蟹蓋鋪滿蟹肉,蟹肉肉質鮮味又香口💕
🥢明太子茶漬飯: 茶漬飯配上明太子,鹹香好味,唔會太鹹🫶🏻
🥢水果蕃茄: 唔係蔬菜蕃茄,鮮甜爽口,一點也不酸
非常滿足的一餐,全部食材都非常高質新鮮,很幸福💕💕 會再嚟🥰