2019-04-24 312 views
<隨變雞煲火鍋>呢個名聽過好多次, 知道佢喺佐敦渡船角嘅總店好出名但一直未有機會試,朋友約食飯先知原來銅鑼灣V-Point開咗間~.呢間隨變火鍋環境好優雅,打理得好乾淨,打邊爐通常枱面或者地下都會黐lup lup,但呢道真係坐得好舒服!我地book左張六人枱係卡位,隔離仲有好靚嘅夜景添🤩☺️.乾鍋肉蟹 $388 🦀聽講呢度最出名係食乾鍋,我哋嗌咗一個乾鍋肉蟹-微辣。大大隻肉蟹用咗蒜頭,洋蔥,花椒同八角去炒。肉蟹好新鮮,啖啖肉,肉質爽口彈牙又離殼😍蟹嘅質素非常唔錯,配角嘅椰菜花吸收哂啲香料味好正🥦不過小小可惜嘅係,微辣嘅配料遮蓋左蟹嘅鮮味,食到好多花椒八角同辣味而搶左隻蟹嘅focus🙈所以建議大家揀原味就Perfect池了! *加分:呢度好細心會俾埋膠手套你食蟹,唔驚整污糟手指🤚🏻雜菌+ 酸菜鴛鴦湯底 $158 🍄火鍋嘅湯底揀咗雜菌同酸菜,雜菌湯底好足料,用咗好多唔同種類嘅菇菌(冬菇,雞髀菇,秀珍菇等)餚製而成🍄絕對係養生之選!.頂級手切牛頸脊(大)🐂呢個牛肉好正,肉脂分佈平均,牛味非常濃郁,入口即溶🤯😭高級牛果然係唔同啲!招牌手打有餡三寶丸🍢鹹蛋黃豬肉丸,鵝肝墨魚丸,黑松
乾鍋肉蟹 $388 🦀
*加分:呢度好細心會俾埋膠手套你食蟹,唔驚整污糟手指🤚🏻
乾鍋肉蟹

雜菌+ 酸菜鴛鴦湯底 $158 🍄

頂級手切牛頸脊(大)🐂
頂級手切牛頸脊

招牌手打有餡三寶丸🍢
鹹蛋黃豬肉丸,鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸
呢三隻完最出色嘅係鹹蛋黃豬肉丸,豬肉丸中間有半流心嘅鹹蛋黃,佢嘅鹹香同豬肉丸係最夾嘅。相比之下另外兩隻丸嘅餡就冇咁出,但丸嘅質地都足料,彈牙。
手打有餡三寶丸

蔬菜類
粟米,娃娃菜係打邊爐必食蔬菜,呢度嘅蔬菜都好清甜,嫩身無渣🥬
最特別之處係呢度除左火鍋仲有串燒食🍢一入門口就見到一個玻璃櫥窗睇到嘅串燒位,串燒係即叫即燒架😯
🍢一夜情
咁曖昧嘅名係啲咩嚟?原來係雞翼夾腸仔,一串有兩件,燒得幾香而且無骨啱晒懶人🐥
🍢燒白饍
皮脆肉嫩,呢個白饍肉質非常之彈牙,配上鹹鹹嘅鹽香好好味🥰
一夜情

最後仲送埋雪米糍🍡呢餐食得非常滿足