Hiring
Monthly
$18,000+
Monthly
See All 5 Jobs
平日午飯時間要係中環搵到一間同時滿足“環境唔太侷促“、“唔太遠“、“唔太貴“、“唔太熱氣”、“有少少名氣可以post IG交功課”、“一個人去食排隊有優勢”六個條件嘅餐廳,我R爆頭諗左廿分鐘,終於揀左哩度。【戴頭盔:我本身極其抗拒紅燒牛肉麵,所以以下評論帶有強烈主觀色彩】回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑味道:🌕🌕🌗🌑🌑等待時間:15min價錢:HKD60/Pal◆Summary◇座位多,但要排好耐隊,牛肉出色,湯底同麵都普通———————————————————————— ◆招牌台式紅燒牛肉麵◇HKD60 🙃牛筋腩👉🏻 手指長,1.5cm粗,共三條。煮得軟腍入味,肥瘦適中,最滿意嘅地方係唔黏牙。湯底👉🏻冇咩油花,入口甜,可惜之後鹹味過於突出,最後飲落得個醬油嘅鹹味,連我唔中意嘅紅燒汁味(可能來自滷包?八角?)都好淡,唔知係咪反而反映出唔夠濃?麵👉🏻微曲的圓麵,煮得略硬,但完全唔彈牙。唔彈牙又冇口感的硬麵,全無靈魂可言。💁🏻‍♀️其實今日或多或少有啲掛住茶木嘅手作麵,先會諗到試下鐵牛嘅紅燒牛肉麵,畢竟朋友之前話過好出名,點知個麵反而係最令我失望嘅地方

回頭率:🌕🌕🌗🌑🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
服務:🌕🌕🌕🌑🌑
份量:🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌗🌑🌑
等待時間:15min
價錢:HKD60/Pal

◆Summary◇
座位多,但要排好耐隊,牛肉出色,湯底同麵都普通
————————————————————————
招牌紅燒牛肉麵

◆招牌台式紅燒牛肉麵◇HKD60 🙃

💁🏻‍♀️雖然唔中意食牛腩,平心而論今日嘅牛腩又真心整得出色,煲得咁腍一定用左唔少時間

💁🏻‍♀️服務就一般啦,一放低筷子飲杯水,就即刻過來收盤,趕客趕到咁我都好少見

💁🏻‍♀️最後,希望本身好中意台灣牛肉麵嘅朋友唔好因為我哩篇食評而抗拒哩間餐廳,各花入各眼我諗再好味嘅牛肉麵我都未必識得欣賞。