2020-05-21
收到MIRA 的宣傳電傳郵, 價位定在一個中間位置, 星期一至五都只是公司同屋企,實在令人有點納悶, 星期六一於出去放鬆一下, 但都只係兩個人飲個下午茶餐, 來到美麗華酒店的COCO, 開始時只有我們包場, 食到中段才有兩對客人進場, 佢地做蛋糕的一絲不苟, 以前已經見識過, 下午茶餐還是第一次, 同想像中的一樣, 每種蛋糕或者咸點, 完全的美輪美奐, 味道及材料選擇方面滲進少量的和式材料, 所以某些甜點上會有種淡淡然嘅感覺, 而其中最令人印象深刻的是Rose Molten cake with Rose Petal -->底層是一個cup cake 上面唧上液體狀忌廉物外層用透明圓筒膠片包裹, 只要拿起膠筒內裡嘅忌廉會一瀉而下, 完全覆蓋整個cup cake, 整個過程不到一秒, 精密的計算包括忌廉同魚膠嘅份量!另外, 茶方面亦有幾款選擇,其中吸引我們眼球的有 Premium flower tea selection.Blooming flower tea- Lily Osmanthus(桂花茶) 來的是一個看似花草球的東西, 放入熱水內,等待佢吸水段自然散開, 為的是看水中花
Blooming flower tea- Lily Osmanthus(桂花茶) 來的是一個看似花草球的東西, 放入熱水內,等待佢吸水段自然散開, 為的是看水中花的過程, 當然不完全是一朵花的樣子, 你得要用一些想像力才行,