小編上次食過呢間高質燒肉店「Yakiniku Kakura」一直都想再去食過,朋友聽我講到咁好食佢都想試下,就約埋收工一齊去食。💗黑毛和牛裏腹小排呢款肉係今日小編嘅MVP,裏腹小排醃過,調味適中,醬汁亦蓋不住佢既油花,油脂豐富,肉質軟嫩,一咬牛的油脂就佈滿口腔,但又不會太膩,太好味。塩味上牛舌上牛舌厚身,食落爽口,呢款揀左零調味,更食得出肉質非常新鮮。黑毛豚脛肉🤤依然保持水準,豬頸肉非常新鮮,肉質鮮嫩夾雜適量嘅油花,口感爽口幼滑,豬肉嘅肉香濃郁,豐腴多汁,但一點都唔腥臭,加少少檸檬汁,檸檬嘅酸味更加突顯豚脛肉嘅甜味,真係超好食。壺漬 KAKURA牛胸腹肉牛胸腹肉系小編最愛的牛肉部位,牛味特別濃郁,一大片牛胸腹肉燒到焦脆肉嫰,愛食肉的不要錯過。若鶏雞腿發揮正常,雞腿肉質細嫰。火炙黑毛和牛壽司店員在我地面前燒牛肉,技巧熟練,燒到5成熟的和牛,油脂四溢,舖在壽司飯上,小編略嫌白飯太大舊。黑毛和牛大判燒黑毛和牛大判燒就係呢間餐廳供應嘅鹿兒島A4級別嘅和牛西冷肉,我哋叫咗7成熟,由店員幫我哋燒烤。唔好小睇一塊和牛,份量十足,剪開一半,每個人都仲有一塊手掌咁大嘅肉食。黑毛和牛西冷油脂好豐富,味道甜

💗黑毛和牛裏腹小排

塩味上牛舌

黑毛豚脛肉🤤

壺漬 KAKURA牛胸腹肉

若鶏雞腿
發揮正常,雞腿肉質細嫰。

火炙黑毛和牛壽司

黑毛和牛大判燒
黑毛和牛大判燒就係呢間餐廳供應嘅鹿兒島A4級別嘅和牛西冷肉,我哋叫咗7成熟,由店員幫我哋燒烤。唔好小睇一塊和牛,份量十足,剪開一半,每個人都仲有一塊手掌咁大嘅肉食。黑毛和牛西冷油脂好豐富,味道甜美,油脂入口即溶,一點都唔膻唔油膩,剛剛好。肉質柔軟,咬開不費一點力,沾上溫泉蛋蛋液,更加順滑。

👉四周年優惠:鹿兒島縣產黑毛和牛肩頸肉
只要follow和share佢地既優惠,就會免費送肉肉,超抵!
送既鹿兒島縣產黑毛和牛肩頸肉超大塊,有手臂咁長,呢款肉的油脂無大判燒豐富,但肉感更重,一點都唔膻唔油膩,剛剛好。

甜品
杏仁豆腐花配牛奶雪米糍。杏仁豆腐花超滑嫩,入口即溶。

整體嚟講,呢間餐廳食物質素極高,每樣食材都非常新鮮,是最top的燒肉店之一。

#元朗美食 #元朗 #燒肉 #日本燒肉 #yakinikukakura #foodie #hkfoodie #香港必食 #香港美食 #香港網紅打卡 #香港美食探店 #moodzfoodie #moodzfoodz
  • 大判燒!黑毛和牛西冷