2024-12-26
今日心思思想食燒烤近排天氣好寒冷需要想食吓燒烤,之前有食過間韓國燒烤店,今次我再encore皆因我覺得呢間環境很好同埋啲嘢食都好高質,所以今日忍唔住就想食多次呀牛肉盛合 薄牛舌 ~一啲都唔啱而且好薄身輕快燒至兩邊熟應該好好味韓牛前胸肉~入口比較嫩,胸口位置原來可以咁嫩韓式豬肋骨 ~連埋一舊骨去燒油脂分布平均咬入去豬肉啖啖Juicy牛小排 ~ 食咬落去一口口嘅油脂啖啖肉而且香味比起其他部位更為出色和牛牛五花 ~脂肪分布好平均,而且佢嘅油花四濺咬落去即刻溶,好重牛肉羶味安格斯牛外裙肉~口感比厚身唔會太油配上海鹽已經好出嘅牛肉香味大八爪魚就睇咁大隻八爪魚大個我拳頭韓燒真係第一次食,放上喺鐵板上面就燒另一番風味,肉質好甜,而且夠晒彈,蘸上韓式辣醬,好味道大醬湯大醬湯都好多豐富嘅材料豆腐、洋蔥、蜆肉同埋牛肉,好足料。如果跟一碗白飯,一定食唔停口泡菜煎餅泡菜煎餅啱啱煎到熟一熟,所以裏便好腍而且裏面有泡菜果然好足料上邊亦都好鬆脆再飲上去秘製嘅醋汁,越食越上癮,不過俾個貼士你哋一定要趁熱食,凍咗就冇咁好食㗎青檸梳打雖然我同朋友都唔鍾意飲酒,但係青檸一定係絕配皆因佢裏面酸酸甜甜用咗青檸🍋🟩甜甜酸酸好開
今日心思思想食燒烤
牛肉盛合
薄牛舌 ~一啲都唔啱而且好薄身輕快燒至兩邊熟應該好好味
韓牛前胸肉~入口比較嫩,胸口位置原來可以咁嫩
大八爪魚
大醬湯
泡菜煎餅
青檸梳打
雖然我同朋友都唔鍾意飲酒,但係青檸一定係絕配皆因佢裏面酸酸甜甜用咗青檸🍋🟩甜甜酸酸好開胃
柑橘梳打
另外就嗌咗個柑桔而去,真係好足料啊加咗金桔肉裏便咬落去好爽甜多汁再配上梳打食埋燒肉,超爽
焦糖布甸🍮
最後嗌咗兩個甜品焦糖布甸,果然夠晒奶滑而且焦糖風味亦都唔會太過甜,一定要推介俾大家試試✨
芝士蛋糕配雪糕
芝士蛋糕我成日都食呢個,但係唔係普通嘅芝士蛋糕,巴斯克芝士好香濃嘅芝士味道再配上雪糕同埋藍莓🫐中和返油膩
如果巴斯克蛋糕中間軟心咁就Perfect池