.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🔥 成個商場最吸引嘅韓燒餐廳 @ 🌟 冬柏 유명진의 육미정담 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:和牛牛五花 HKD 158牛小排 HKD 280一級五花肉 HKD 238食堂豬皮 HKD 88海鮮煎蔥餅 HKD 138焦糖布甸 HKD 45芝士蛋糕配雪糕 HKD 55提子梳打 HKD 42柑橘梳打 HKD 42.🔥 假期前夕,見呢間特別多人排隊,主打食韓燒,即刻被吸引了。入面全部都係卡位,夠曬闊落,坐得好舒服。.🧀 店員先一次過將多款韓式前菜上檯,韓式泡菜、南瓜蓉、芽菜、醃蘿蔔等等,仲有任食蛋蛋同芝士圈圈。.🐂 主菜先黎個罕有嘅「和牛牛五花」,肉質極度軟嫩,五花多油脂,入口即溶,味道濃郁!.🥩 另外就係超養眼嘅「牛小排」,厚切,充滿濃郁嘅肉香,保持肉汁。.🐖 除左牛牛,仲有「一級五花肉」,真係好香!脂肪同瘦肉比例一流,油花滿滿,肉質鮮嫩多汁!.🐷 另外有呢款「食堂豬皮」,特別在有特制醬汁,特別濃郁彈牙。.🥘 主食配上「海鮮煎蔥餅」,煎得金黃酥脆,脆得黎又幾軟身,好大份。.🍮 甜品方面試左「焦糖布甸」同「芝士蛋糕配雪糕」,前者超級Q彈滑溜
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
芝士蛋糕配雪糕 HKD 55
提子梳打 HKD 42
柑橘梳打 HKD 42

海鮮煎蔥餅

🍮 甜品方面試左「焦糖布甸」同「芝士蛋糕配雪糕」,前者超級Q彈滑溜,後者好濃郁,雪糕簡直係畫龍點睛。

焦糖布甸

🍹 嘢飲方面「柑橘梳打」同「提子梳打」,非常清爽,超級解油膩,特別適合一路食韓燒一路消油膩。

提子梳打 & 柑橘梳打

🤤 呢度食物質素好,坐得又好舒服,有機會可以一試呢。

📍 九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 5樓L506號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$598 (Dinner)
提子梳打 & 柑橘梳打
Airside真係有好多美食🍴今次揀左間韓式燒肉店餐廳有好多獨立包箱部分位置仲有大玻璃,睇到啟德遠景👀食燒肉仲有燒芝士🧀粟米🌽同爐邊蛋佢地既前菜❤️好正宗泡菜好香,海帶超好食🤤🔸一級五花肉🐽兩大塊厚厚又大條既五花肉油脂豐富,好香口肉質超嫩滑,充滿肉汁燒完後,外層帶點焦香五花肉脂肪同瘦肉交錯,口感豐富😍🔸豬皮🐷佢地既豬皮調味好正~~燒完既豬皮,口感一流,發現新世界🤣🔸牛小排🥩牛小排肉味濃郁,經過燒烤後肉質散發香氣,搭配簡單調味海鹽、黑胡椒~~已經食到肉既原汁原味🤤🤤🔸和牛牛五花🐮呢個牛五花一定要點(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)肉質極為鮮嫩,脂肪同瘦肉比例恰到好處肉片外層微焦,內部保持多汁口感😚🔸泡菜煎餅🫓呢個煎餅煎得好夠乾身,好香脆入面好足料,有泡菜重點係個醬汁,超級正宗🤩🔸焦糖布甸🍮布甸好Q彈,上面有層焦糖😍蛋味香濃,布甸好綿滑🔸芝士蛋糕🍰配雪糕🍦蛋糕好厚實,好濃芝士味道👅雪糕🍧好creamy,好香濃雲呢拿味道🔸提子梳打🍇超fruity,好香提子味❤️🔸柑橘梳打🍊入面真係有柑橘果肉粒,好香甜~~
Airside真係有好多美食🍴
今次揀左間韓式燒肉店
餐廳有好多獨立包箱
部分位置仲有大玻璃,睇到啟德遠景👀
食燒肉仲有燒芝士🧀粟米🌽同爐邊蛋
佢地既前菜❤️好正宗
泡菜好香,海帶超好食🤤

🔸一級五花肉🐽
兩大塊厚厚又大條既五花肉
油脂豐富,好香口
肉質超嫩滑,充滿肉汁
燒完後,外層帶點焦香
五花肉脂肪同瘦肉交錯,口感豐富😍

🔸豬皮🐷
佢地既豬皮調味好正~~
燒完既豬皮,口感一流,發現新世界🤣

🔸牛小排🥩
牛小排肉味濃郁,經過燒烤後
肉質散發香氣,搭配簡單調味
海鹽、黑胡椒~~
已經食到肉既原汁原味🤤🤤

🔸和牛牛五花🐮
呢個牛五花一定要點(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
肉質極為鮮嫩,脂肪同瘦肉比例恰到好處
肉片外層微焦,內部保持多汁口感😚

🔸泡菜煎餅🫓
呢個煎餅煎得好夠乾身,好香脆
入面好足料,有泡菜
重點係個醬汁,超級正宗🤩

🔸焦糖布甸🍮
布甸好Q彈,上面有層焦糖😍
蛋味香濃,布甸好綿滑

🔸芝士蛋糕🍰配雪糕🍦
蛋糕好厚實,好濃芝士味道👅
雪糕🍧好creamy,好香濃雲呢拿味道

🔸提子梳打🍇
超fruity,好香提子味❤️

🔸柑橘梳打🍊
入面真係有柑橘果肉粒,好香甜~~
2024-09-23
$350 (Dinner)
2024-09-24 2516 views
《高質雅緻韓式燒肉🧡》———————————————-#冬柏 🇰🇷-男朋友又帶我去食好嘢,呢間位於Airside 嘅韓式餐廳,裝修幾靚,別具格調,裏面嘅座位仲係卡位形式,有私人空間,闊落又舒適,拍拖一流😙-落咗單之後,店員好快就送上前菜,款式多元,喺爐邊會倒入蛋漿同芝士粟米🌽仲可以無限refill,抵玩☺️-🐽 一級五花肉呢個係招牌韓式烤肉必點嘅,好大條勁厚身😝 店員會比一個專燒豬肉嘅長形鐵板,一放落就煎得好香,啲油脂爆哂出黎-🐽 豬皮豬皮好有驚喜,外層酥脆,但原來咬落去竟然好柔軟,層次分明🐷-🐮 和牛牛五花舊肉好厚,油花勁靚,紋理細緻,肥瘦相間,啖啖肉~牛小排肉質亦好有口感,牛味突出 🔥-🧡 泡菜煎餅咁多肉肉,我哋就無再嗌飯食啦,改為揀咗呢個煎餅,略帶微辣,口感軟糯,充滿韓式風味,夠哂有飽足感~-🍰 芝士蛋糕配雪糕最後嚟個甜品,cheese cake質地綿密,配搭球雪糕好夾! -⭐ 參考價錢︰一級五花肉:$238豬皮:$88牛小排:$280泡菜煎餅:$118和牛牛五花:$158荔枝梳打:$42梅子青檸梳打:$42芝士蛋糕配雪糕:$55🍌 抵deal 指數:8/10
《高質雅緻韓式燒肉🧡》
———————————————-
#冬柏 🇰🇷
🐽 一級五花肉
🐽 豬皮
豬皮好有驚喜,外層酥脆,但原來咬落去竟然好柔軟,層次分明🐷
🐮 和牛
梅子青檸梳打:$42
芝士蛋糕配雪糕:$55
🍌 抵deal 指數:8/10
2024-09-19
$550 (Dinner)
2024-09-20 1959 views
啟德AIRSIDE開左之後都無去過,原來都幾多比較少見既餐廳,上星期同朋友去試咗主打韓式燒肉既「冬柏」,店內空間寬敞開揚光亮,坐得舒服。而且佢地採用特製抽風系統係爐既兩邊抽風,唔會擋到視線,呢點真係幾好。一坐底就送上冰凍麥茶。而7道前菜中有個係甜番薯蓉,呢個好特別,而其他醃菜都醃得好好,最愛泡菜,好開胃。另外燒爐上仲會有泡菜蒸蛋同芝士粟米,見隔離枱嗌先知可以無限refill,最終我地都忍唔住食左2轉。 一級五花肉五花肉肥瘦相間,油脂豐膄,肉嫩甘香之餘不油膩,煎至微微焦脆更香口。附一個唔刺鼻的芥末醬,有助提味解油膩。豬皮我地初初唔知同唔識燒,結果燒燶左一面,店員見狀過黎教我地,原來本身已經熟,每邊燒30秒就食得。滿滿膠質,好好味。和牛牛五花肉質鮮嫩,油脂豐富,牛肉味比較濃,適合慢烤,烤至微焦,別有一番風味。牛小排厚薄度岩岩好,肉香濃郁,富油香,再煎至外層焦香,中間軟腍,超滿足。泡菜煎餅記得趁熱食,煎得好香口,泡菜比得足夠,凍左會有D硬,呢個時候可以放上爐度燒一燒佢,依然好味。焦糖布甸布甸十分綿滑,甜度剛剛好,奶香十足。芝士蛋糕配雪糕蛋糕質感軟滑,芝士味勁濃,同様甜度剛好,建議食完布甸先食

豬皮

泡菜煎餅

焦糖布甸
布甸十分綿滑,甜度剛剛好,奶香十足。

芝士蛋糕配雪糕
蛋糕質感軟滑,芝士味勁濃,同様甜度剛好,建議食完布甸先食蛋糕。

柑橘梳打及荔枝梳打
燒肉和果味梳打飲品真係絕配,清爽消滯解油膩,重點唔會太甜,呢點好重要。
2024-09-16
  • 焦糖布甸
  • 牛小排
2024-09-20 1772 views
繼上周打風加上市民暑假外遊影響,香港紅十字會血庫告急,呼籲市民踴躍捐血。這一天筆者在捐血後,便順理成章相約舊同事到燒肉店吃飯聚舊,補充鐵質。位於啟德AIRSIDE的「冬柏」是來自韓國釜山的人氣過江龍燒肉店,主打韓式烤肉和傳統韓國料理。「冬柏」提供多種高品質肉類,結合廚師精巧刀工技藝,把每片肉切成標準規格,呈現美感之餘,讓顧客燒烤時更易掌握及控制。為了確保空氣清新無油煙味,更採用特製抽風系統,在用餐環境上絕對花過心思!環境:✨ 室內設計主要以木系為裝潢靈感,設計師亦精心劃出一個個半封閉式獨立卡座,食客用餐時更見舒適自在,氣氛輕鬆。服務:✨當天晚市人流多,職員態度友善,上菜速度和用餐時間令人滿意。食物:🐔蘋果梨汁雞肉 ($88)💗筆者推介!✨含高蛋白的嫩滑雞肉,一點也不柴,以天然果汁釀製後釋出甜味,燒過後更可口!🐮 牛小排 ($280)✨色澤紅潤,大理石油脂花紋分布綿密,沒有筋膜,肉質細嫩多汁,牛脂味很不俗。🐷 一級五花肉 ($238)✨尺寸驚人,色澤紅潤與白色的脂肪相間。清晰易見,質感富彈性而潤澤。🐮 和牛牛五花 ($158)✨油花相對偏紮實,脂肪含量比以上低,吃到嘴裏沒那麼膩口,帶少許

環境:

服務:

食物:
🐔蘋果梨汁雞肉 ($88)
💗筆者推介!

🐮 牛小排 ($280)

🐷 一級五花肉 ($238)

🐮 和牛牛五花 ($158)

✨油花相對偏紮實,脂肪含量比以上低,吃到嘴裏沒那麼膩口,帶少許嚼勁。

🥢 泡菜煎餅 ($118)

✨熱乎乎、帶少許辣勁的菜式蠻適合在陰陰的天氣時吃,蠻厚身,內裏又帶點軟糯,飽腹感「UP」!

🍰 芝士蛋糕配雪糕 ($55)

✨綿密濕口,表現很平穩;伴碟的朱古力醬似乎有加入酒精,令人驚喜。

🍌 烤香蕉配朱古力肉桂粉 ($45)

✨焦糖化的烤香蕉,可配搭肉桂粉和蘸上濃郁的巧克力醬,更可口。

🍇 提子梳打 ($42)
🍊 柑橘梳打 ($42)

Type of Meal
Dinner
2 day(s) ago 0 views
韓式前菜每款都好開胃,我最鍾意食就係拉絲芝士粟米同埋泡菜爐邊蛋濟州黑毛豬梅花肉脂肪紋理平均,燒烤後好香口,口感特別豐富,肉質嫩口,肉味香濃,配埋特製醬汁好好味食堂豬皮外層燒至脆身,食落口好爽口彈牙,膠質感滿滿月見牛肩肉油脂好豐富,好juicy多肉汁,肉質細嫩,味道甘香,帶有嚼勁!配埋生雞蛋同埋醬汁,口感更加香同埋順滑,好美味牛胸肉薄薄一片,脂肪較多,油香四處飄散,牛肉味都好濃郁,只係加入檸檬汁,唔需要任何醃製都食到牛肉嘅鮮味韓式炒粉絲份量好多,配料都好豐富,有肉絲、紅蘿蔔絲、菇菌等蔬菜!炒粉絲口感好彈牙,口感好有層次,好惹味!焦糖布甸入口好滑溜,蛋香味好濃郁,焦糖有獨有嘅焦香味,甜度適中芝士蛋糕配雪糕,食落口綿滑,仲有好濃郁嘅芝士奶香味柚子檸檬梳打味道好清新,解渴一流梅子青檸梳打酸酸地好fresh,好解膩餐廳舒適寬敞,卡位座位好闊落!食物質素整體都好高!餐廳店員服務態度好友善,會主動幫忙燒烤,抵讚

食堂豬皮外層燒至脆身,食落口好爽口彈牙,膠質感滿滿

芝士蛋糕配雪糕,食落口綿滑,仲有好濃郁嘅芝士奶香味

柚子檸檬梳打味道好清新,解渴一流

梅子青檸梳打酸酸地好fresh,好解膩

2 day(s) ago 0 views
知道airside開咗間專食韓式燒肉,都幾吸引😛😛😛價錢正路👍👍質素不錯😍本身有好多款前菜,所以一定飽❤️❤️🤩濟州黑毛豬梅花肉肉質鮮嫩,油花分布均勻,燒烤後外焦內嫩,仲要侍應會幫你燒埋,真係可以翹埋雙手😂😂每一口都散發著濃郁的肉香,搭配一點點海鹽,更能提升肉的鮮美🤓🤓🤩豬皮睇韓劇就睇得多食豬皮,我就真係冇食過燒豬皮,原來豬皮燒過之後會變成煙煙韌韌,充滿着骨膠原☺️☺️🤩月見牛肩肉肉質結實且不失嫩滑。燒烤後,肉的香氣四溢,搭配上生蛋黃的點綴,讓整道菜更加豐富😀🤩牛胸肉牛胸肉的肉質比較結實,但燒烤後卻意外地保持了多汁感。搭配特製醬汁,味道非常入味😆😆🤩韓式炒粉絲粉絲吸收了豐富的調味,口感爽滑。🤩梅子青檸梳打清新解渴😂菠蘿梳打唔算好甜,都唔錯🤩焦糖布甸柔滑,奶香濃郁,甜而不膩🤩芝士蛋糕搭配香甜的雲呢拿雪糕,口感層次分明
本身有好多款前菜,所以一定飽❤️❤️

🤩濟州黑毛豬梅花肉

🤩豬皮

🤩月見牛肩肉

🤩牛胸肉

🤩韓式炒粉絲
粉絲吸收了豐富的調味,口感爽滑。

🤩梅子青檸梳打清新解渴
😂菠蘿梳打唔算好甜,都唔錯
🤩焦糖布甸
柔滑,奶香濃郁,甜而不膩

🤩芝士蛋糕
搭配香甜的雲呢拿雪糕,口感層次分明

人氣過江龍韓國燒肉餐廳 抵吃燒肉商務午餐去咗Airside 睇戲順便去揾食,見到呢間係釜山過江龍韓國燒肉餐廳 「肉味情談」食lunch ,假日都有商務燒肉餐,有豬、牛同雞肉,價錢都幾抵食就試吓。裝修優雅,有落地大玻璃窗,環境望住啟德景色,光線充足,空間寬敞,坐得舒服。下單後店員先放上燒烤爐具再係爐邊放泡菜蛋同粟米芝士,之後再送上五碟韓式小菜 - 泡菜、麻油豆芽、甜醬白菜等等,色彩繽紛,好地道韓國風味。商務燒肉餐 $398商務燒肉餐都好豐富,豬肉有一級五花肉,秘製一級韓國豬肋骨,醬油豬腸、牛肉有厚切牛小排、厚切牛舌同蘋果梨汁雞肉 ,全部都好新鲜。豬肉有一級五花肉,秘製一級韓國豬肋骨,醬油豬腸 - 五花肉肥瘦均稱,紋理豐富,烤過後,外層帶脆,肉質嫩滑又香口,秘製醬汁醃製豬肋骨,味覺層次豐富,肉質好香濃,烤過醬油豬腸,燒到兩面脆卜卜,外脆內軟又惹味又好食。牛肉有厚切牛小排、厚切牛舌 - 厚切牛小排肉味濃,脂肪紋理清晰平均,烤完肉質脂香又肉嫩,厚切牛舌口感較爽脆、想當出色。蘋果梨汁雞肉 - 雞肉質感非常嫩滑,啖啖肉,雞肉用蘋果梨汁調味過,所以唔需要再點醬汁都好好味道。
人氣過江龍韓國燒肉餐廳
抵吃燒肉商務午餐

商務燒肉餐 $398

商務燒肉餐都好豐富,豬肉有一級五花肉,秘製

厚切牛舌口感較爽脆、想當出色。

2024-10-20
$220 (Lunch)
  • 厚切牛舌
  • 醬油豬腸
5 day(s) ago 0 views
💕聽朋友介紹呢間餐廳,特登預訂一晚過來食餐好,慶祝下週年紀念。🌃餐廳個設計好舒服,位置好闊落,卡位設計,雖然係燒肉店,但非常企理乾淨。我地訂左窗邊位置,可以望到啓德的景色。🍱前菜的種類唔少,有七款,味道唔錯,有個幾特別的南瓜蓉。一坐低待應就會幫你整爐邊蛋同粟米芝士,可以無限追加,我地每款都加左1次。🥩燒肉方面,月見牛肩肉,燒完之後搞勻隻蛋,再點蛋漿食牛胸肉雪花好靚,2邊共燒1分鍾左右就食得了。🥩黑毛豬梅花肉會另外上鐵板燒受熱就會均勻d,特別欣賞呢個加鐵板的設計,可以一次過燒牛,又可以燒埋豬。🐖話說第一次試呢個燒豬皮!好驚喜,燒完好軟熟,個醬汁調配得好好,感覺食緊滿滿的骨膠原。🥕韓式炒粉絲炒得好靚,鑊氣夠,配料剛剛好,好好食。🍰最後加埋個芝士蛋糕做甜品,好creamy,不過1人1個食到我地好飽,下次會試下其他甜品。

🍱前菜的種類唔少,有七款,味道唔錯,有個幾特別的南瓜蓉。

🥩燒肉方面,月見牛肩肉,燒完之後搞勻隻蛋,再點蛋漿食
牛胸肉雪花好靚,2邊共燒1分鍾左右就食得
了。

🥩黑毛豬梅花肉會另外上鐵板燒

🥕韓式炒粉絲炒得好靚,鑊氣夠,配料剛剛好,好好食。

• 食堂豬皮
  • 月見牛肩肉
5 day(s) ago 0 views
無肉不歡決定去食燒肉🔥今次揀咗位於啟德AIRSIDE內嘅「冬柏」我地2個人坐卡位好闊落,枱凳寬敞5碟前菜食落每款皆唔錯,食得開胃;當中最鍾意蕃薯蓉;爐邊蛋同芝士粟米可以食完再refill💫提子梳打 + 柑橘梳打食燒肉飲杯冰凍梳打解膩一流💫濟州黑毛豬梅花肉豬油油份適中,入口鬆化,不愧係濟州名物👍🏻放鐵網上燒大約六7分鐘就OK~💫月見牛肩肉韓牛有別於和牛,未至於入口即化但肉質鬆軟,但相對唔會有和牛滿口油膩嘅感覺,味道甘香,有嚼勁💫牛胸肉牛味夠晒濃,推薦比所有愛牛人仕🤣💫食堂豬皮豬皮軟熟,燒完好香,滿滿collagen🤪員工教落每面燒15秒就食得,同埋注意要快食,凍咗變韌就冇咁好食~💫韓式炒粉絲炒得好香,配蔬菜同肉絲,層次感滿分,我地好快食清光😂💫焦糖布甸面頭有脆脆焦糖脆片,布甸𝚀彈口感夠滑,加埋焦糖都無過份甜💫芝士蛋糕配雪糕入口質地好似雪糕咁柔軟,入口即溶😍芝士味濃郁佈滿成個口腔,配埋牛奶雪糕好夾餐牌之一

我地2個人坐卡位好闊落,枱凳寬敞

💫提子梳打 + 柑橘梳打
食燒肉飲杯冰凍梳打解膩一流

💫濟州黑毛豬梅花肉
濟州黑毛豬梅花肉

💫月見牛肩肉
月見牛肩肉

💫牛胸肉
牛味夠晒濃,推薦比所有愛牛人仕🤣
牛胸肉

💫食堂豬皮

💫韓式炒粉絲
炒得好香,配蔬菜同肉絲,層次感滿分,我地好快食清光😂
韓式炒粉絲

💫焦糖布甸
面頭有脆脆焦糖脆片,布甸𝚀彈口感夠滑,加埋焦糖都無過份甜

💫芝士蛋糕配雪糕

餐牌之一

6 day(s) ago 0 views
📍 冬柏(啟德) @dongbaek_hk好耐冇嚟啟德,咁啱經過見到一間韓式燒烤餐廳以木條裝修,感覺夠晒大體!而且未必一定要食燒烤,餐牌仲有好多不同嘅選擇,有韓式嘅炸雞、石鍋等等☝️就算一碟,炸雞都好大碟,夠晒三個人食🐔🐔但係我就揀咗韓燒🍢最緊要係揀咗招牌豬皮🐷唔會食到膩!食物嚟講都好高質🩷✨濟州黑毛豬梅花肉油脂豐富但不膩口,肉夠厚好juicy,啖啖都有肉汁好邪惡👿✨豬皮燒完仍然香脆不油膩🐷✨月見牛肩肉大大塊和牛肩肉扒 油花豐富 肉質軟嫩食落去香味濃郁入口即溶🥩✨牛胸肉韓國牛肉入面算係比較出色嘅牛肉,大大塊多汁,啖啖肉🐮 肉質好鮮嫩牛味好濃🥩✨韓式炒粉絲大大兜粉絲有滿滿既麻油香,入面有洋蔥🧅三色燈籠椒🫑菜呢啲常見既配料就梗架啦,估唔到竟然有木耳,木耳好大塊又爽口,韓式粉絲粗粗地口感真係好好。超多配料而且炒得入味又唔乾~食到底都唔會見到好多油🤌✨ 焦糖布甸口感頗嫩滑好彈 ,蛋味好香濃~加埋少少焦糖味係超級正!✨ 芝士蛋糕配雪糕朱古力味都好香濃,芝士味濃郁,口感層次勁豐富,加埋面頭嘅焦香真係好正!配冰凍嘅雪糕🍦一冷一熱,口感好爽🥰✨菠蘿梳打、提子梳打黃色紫色打卡最靚~而且仲好適合秋季飲菠蘿梳

📍 冬柏(啟德)
@dongbaek_hk

好耐冇嚟啟德,咁啱經過見到一間韓式燒烤
餐廳以木條裝修,感覺夠晒大體!
就算一碟,炸雞都好大碟,夠晒三個人食🐔🐔

但係我就揀咗韓燒🍢
最緊要係揀咗招牌豬皮🐷唔會食到膩!
食物嚟講都好高質🩷

✨濟州黑毛豬梅花肉
油脂豐富但不膩口,肉夠厚
好juicy,啖啖都有肉汁
好邪惡👿

肉質軟嫩食落去香味濃郁入口即溶🥩

✨牛胸肉

✨韓式炒粉絲

✨ 焦糖布甸
口感頗嫩滑好彈 ,蛋味好香濃~
加埋少少焦糖味係超級正!

✨ 芝士蛋糕配雪糕
一冷一熱,口感好爽🥰

✨菠蘿梳打、提子梳打
黃色紫色打卡最靚~
而且仲好適合秋季飲
菠蘿梳打真係有真菠蘿🍍
有得食之餘,又有得飲🫶🏻
2024-11-06 0 views
呢日去左Airside呢間韓式燒肉店食dinner,餐廳嘅環境好好,佢既爐邊仲有位置放蛋漿同埋芝士,係好傳統嘅韓式風格。我哋點做和牛牛五花、牛小排、一級五花肉、食堂豬皮同埋海鮮煎蔥餅,勁多唔同嘅肉類,啱晒我呢個食肉獸。和牛牛五花望落去顏色好靚,係好鮮艷既紅色,再加上雪花紋,一睇就知好新鮮,煎落去又好香嘅牛肉香散發出嚟,入口軟腍,超正。呢度嘅豬肉都唔錯,五花肉夠晒厚實,剪到外皮香脆,好味道!飲品同甜品都好高質。
飲品同甜品都好高質。
  • 一級五花肉
為咗遷就朋友同自己返工地點,揀咗個中間位置聚餐,而最近同朋友不約而同特別鍾意韓國料理,於是我第一次嚟Airside呢個新商場就奉獻咗俾呢間燒肉店。餐廳好新,燈光光猛,有唔同形式卡位,裝修木系元素居多,加上橙紅色牆身,滲透着韓系風格。✔️full set 前菜$0前菜非常豐富,除咗一般食韓國料理可以食到嘅涼拌芽菜、菠菜、海帶,醃蘿蔔、泡菜,特別少少有成球嘅南瓜蓉、醬漬大白菜。南瓜蓉本身淡淡的南瓜甜味加上奶油,質感幾滑。非常鍾意醬漬大白菜,醬汁好好味,成個前菜我自己食晒咁濟!最開心係有得無限refill爐邊蛋和芝士粟米,唔係間間韓燒餐廳有提供!✔️牛小排$280印象中每次韓燒都會點牛小排,今次都唔例外,呢個部份嘅肉,肉質特別鮮嫩,紋理明顯,燒完軟腍腍,口感良好。✔️和牛牛五花$158牛五花肉由脂肪和瘦肉交錯而成,有肉嘅嚼勁,又有脂肪嘅香滑,唔會俾人肥膩感。✔️一級五花肉$238一級五花肉肉質細膩,脂肪適中,通常用生菜包住,再加上大醬、韓式辣醬等食,不過呢個五花肉配有青辣醬,燒完點醬食辣辣地都唔錯。✔️食堂豬皮$88侍應提醒豬皮已經熟,所以放落去爐上燒幾秒已經食得,豬皮醃得好入味!✔️海鮮煎蔥餅$138

✔️full set 前菜$0

✔️牛小排$280

✔️和牛牛五花$158

✔️一級五花肉$238

✔️食堂豬皮$88

✔️海鮮煎蔥餅$138
最欣賞呢個蔥餅薄而脆,係食得到咯咯聲嘅脆,有好香嘅蔥味,配埋酸酸地嘅醬汁食,無咁膩。

✔️焦糖布甸$45
焦糖味和奶味突出,質感亦比較厚實,唔會好似食咗陣風咁,上面仲有紅莓、藍莓、薄荷葉裝飾。

✔️芝士蛋糕配雪糕$55
蛋糕幾大件,芝士味好重,比較飽肚,雲呢拿雪糕嘅冰凍感可以平衡濟膩感。淋上了朱古力醬,豐富了口味。

✔️柚子檸檬梳打$42/提子梳打$42
柚子醬、提子醬混和梳打水,有氣清新!
2024-11-03 0 views
二訪冬柏!!上次食過返尋味😍係我係屋企附近食過性價比最高嘅燒肉仲係韓國過江龍燒肉店🇰🇷信心點都有返啲保返工辛要慰勞一下自己 決定今次主要食牛牛🐮❣️和牛牛五花 $158雪花分布平均❄️相比普通嘅牛五花的確口感係唔同有牛肉味之餘😚仲有係入口即溶明顯地係最佳之選🔥🔥❣️牛小排 $280呢個諗唔洗多講 牛小排係每次去韓燒必叫肉質好好👍🏻唔會擔心燒到肉質變柴❣️一級五花肉 $238兩條厚厚嘅五花肉🤤雖然帶點帶厚身 但好容易燒👀唔驚燒到入面唔熟 豐富嘅肉質食落更加juicy❣️食堂豬皮 $88豬皮極級乾淨 大家可以放心食用😏💁🏻‍♀️當豬皮膨脹至彎曲就可以食得外層燒到脆身 內層口感彈牙❣️海鮮煎蔥餅 $138一如既往餡料俾得好足🥰蔥飽煎到金黃色 帶脆口正正因為蔥嘅份量🌱食落好有蔥香味甜品選擇比起我地第一次食多選擇左不過都係叫左芝士蛋糕 haha 🤭🧀芝士蛋糕配雪糕 $55🍮焦糖布丁 $45🍹荔枝梳打 $42🍹提子梳打 $42
二訪冬柏!!上次食過返尋味😍

焦糖布丁

🍹荔枝梳打 $42
🍹提子梳打 $42
焦糖布丁
今晚又黎最愛的韓式燒肉! 位於啟德Airside的<冬柏> 韓式餐廳,以優質的食材和獨特的風味征服了我們的味蕾薦。和朋友品嘗了一系列令人垂涎欲滴的燒肉和其他美食,讓十分滿足,值得推薦!-🇰🇷韓式小菜韓式小菜不僅味道鮮美,還能平衡燒肉的豐富口感,令整個用餐體驗更加豐富和滿足! ♥️最喜歡:🔸泡菜鮮辣可口,酸辣味道恰到好處,完美地開啟了整個用餐體驗。🔸醃蘿蔔 脆爽清新,酸甜適中,是一道解膩的好選擇-🇰🇷一級五花肉五花肉油脂分布均勻,口感豐富而不油膩。每一口都充滿了肉汁的鮮甜,讓人回味無窮-🇰🇷豬皮豬皮烤得香口,卻不失彈性。特製的醬汁更是為其增添了幾分獨特的風味,每一口都讓人無法抗拒-🇰🇷牛小排 牛小排軟嫩多汁,肉質鮮美。一咬下去,肉汁在口中爆發,彷彿在舌尖跳舞-🇰🇷和牛牛五花肉質細嫩,油脂分布均勻。入口即化的口感,配上香甜的燒烤醬汁,讓人一試成主顧-🇰🇷海鮮煎蔥餅蔥餅外酥內嫩,裡面還有豐富的海鮮餡料。每一口都有濃郁的海鮮香味,令人食指大動-🇰🇷甜品餐後甜點為這場美食盛宴畫上完美句點。每一款甜品都精緻美味,讓人感到滿足與幸福。🔸焦糖布甸 🍮口感絲滑濃郁,焦糖的微苦和布甸的甜美完

🇰🇷韓式小菜
♥️最喜歡:
🔸泡菜
鮮辣可口,酸辣味道恰到好處,完美地開啟了整個用餐體驗。
🔸醃蘿蔔
脆爽清新,酸甜適中,是一道解膩的好選擇

🇰🇷一級五花肉

🇰🇷豬皮

🇰🇷牛小排

🇰🇷和牛牛五花

🇰🇷海鮮煎蔥餅

🇰🇷甜品
🔸焦糖布甸 🍮
口感絲滑濃郁,焦糖的微苦和布甸的甜美完美平衡。每一口都能感受到濃郁的焦糖香味和布甸的滑溜質地,讓人忍不住一口接一口
🔸芝士蛋糕 🍰
芝士蛋糕口感綿密濃郁,芝士的香味濃厚而不膩,再搭配冰涼的雲呢拿雪糕,雙重享受,相得益彰

🍹青檸梳打
🍹柑橘梳打
梳打飲料清爽解膩,與燒肉的豐富口感形成絕佳搭配,為整個用餐體驗增色不少