2018-04-24 138 views
有朋友咁啱係呢度既會員, 就約埋我上去食下私人會所既廣東菜, 地點方便, 就喺蘭桂坊附近咋喺南華大廈地下電梯大堂完全唔覺得上面有野食, 但到左5樓一步出升降機, 就見到個好有氣派既門面先來一客小食, 金磚豆腐, 外皮炸到金黃香脆可口, 當你以為入面會油淋淋既時候, 但切開既係仍然保持香滑既豆腐, 十分驚喜再來多客小食, 香酥墨魚丸, 外皮炸粉唔會因太厚而影響口感, 炸得相當好, 裡面係爽口彈牙既墨魚丸, 充滿墨魚粒好足料架食完d 炸野, 食番個冇咁熱氣既中和下先, 就係呢道蝦籽柚皮, 柚皮係好常見既, 但要煮得好食就好考功夫一d 澀味都冇, 煮到好淋口感似足薯仔咁, 配埋d 醬同埋面頭既蝦籽粒, 為平淡口味中帶來點不平淡食左幾樣, 係時候飲d 湯羹濕濕喉嚨, 今日揀左呢款鷓鴣豆腐羹, 鷓鴣極高食療價值, 醫脾虛久咳既良藥黎配埋香滑既蛋絲同豆腐, 填補番鷓鴣口感不足呢個缺點先食食d 菜同魚先, 有呢款野菌炒龍躉斑球, 西芹清爽鮮味, 配上雞脾菇及冬菇一齊食, 味道有層次食埋個炒龍躉斑球, 鮮甜魚味不黏牙金沙明蝦球, 鮮蝦以咸蛋碎沾上蛋漿黎炸, 色香味俱全, 極香口, 蝦仍然係新鮮爽口最後

香酥墨魚丸

鷓鴣豆腐t羹
配埋香滑既蛋絲同豆腐, 填補番鷓鴣口感不足呢個缺點

野菌炒龍躉斑球

食埋個炒龍躉斑球, 鮮甜魚味不黏牙

金沙明蝦球

宮廷京烤骨

最後就係寫呢個宮廷京烤骨, 厚厚既豬肉廚師先燜至半熟, 再拌汁加菠蘿一齊煮, 確保舊肉全熟之餘又可以等d 汁入味d

桂花糕
最後食埋個甜品, 馬蹄桂花糕, 好滿好足料, 同平時食既桂花糕完全係兩個層次呀
香酥墨魚丸
鷓鴣豆腐t羹