2024-07-12 537 views
早排我朋友生日,一直諗緊買一個點嘅生日蛋糕俾佢,事關佢都好嘴刁對蛋糕要求好高。最後揀咗喺文華東方酒店入面嘅呢間餅店,一路以嚟佢哋嘅蛋糕都好出名,係信心一步保證。**Opera Cake**一打開盒見到個蛋糕就覺得佢真係好有氣勢!成個蛋糕用黑朱古力做嘅外層,上面仲有啲金箔做裝飾,睇落去已經好吸引。切開嚟睇,裡面層層疊疊,有咖啡蛋糕、咖啡忌廉、朱古力醬等,真係好豐富。第一啖咬落去,真係驚為天人!咖啡蛋糕嘅香味好濃郁,而且口感鬆軟,唔會太乾。咖啡忌廉好滑,而且帶有淡淡嘅苦味,同咖啡蛋糕嘅甜味互相平衡,真係好夾。朱古力醬好濃郁,而且唔會太甜,可以提升成個蛋糕嘅層次感,真係好完美嘅配搭。當然,呢個Opera Cake嘅價錢都唔係平嘢,不過我覺得物有所值。如果你想試吓正宗嘅西式餅店嘅甜品,呢個Opera Cake真係唔可以錯過!文華餅店 (中環)中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓

**Opera Cake**

文華餅店 (中環)
中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓