2021-07-16 2276 views
The Tai Pan (The Murray)+ 西式+扒房+酒店餐廳🏠overall/環境/ 服務:+ 作為酒店嘅餐廳 環境當然有保證 落地大玻璃 等自然光可以射入嚟 採光度幾好 大部分餐廳 用品 都係用返Murray 嘅配色 白色配合少少金色做點綴 高雅大方嘅感覺+ 服務方面 員工都好主動同有禮貌 會主動留意你嘅需要 見你太曬 會自動波去落一落簾 幫手影吓相咁+ 晚餐 係食三道菜 不過有樣唔係太好 多數waiter 上完菜就走咗 我覺得起碼講一兩句 介紹下D菜……. 同埋部分員工唔係太清楚菜式…… 問佢係乜醬 errrr咗陣答一句海鮮醬就走咗…. 不過後尾都有翻嚟 講翻係咩醬如果可以講句「我問一問廚房 等等話你聽」就更加好✳️ staycation 套餐 $26xx 包下午茶, 早餐,晚餐晚餐‼️ seafood tower 好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️✅ 前菜就fix 咗冇得揀 一定係seafood tower~ 有熟蝦、生蠔、青口、螺✅ 配咗隻「海鮮醬」好老實 雖然侍應走翻嚟解釋過係乜醬 但真係太細聲 聽唔到….. 隻醬酸

The Tai Pan (The Murray)

+ 西式

好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 配咗隻「海鮮醬」好老實 雖然侍應走翻嚟解釋過係乜醬 但真係太細聲 聽唔到….. 隻醬酸酸地 幾開胃 不過我鐘意食原味多啲
✅ 生蠔細隻D 海水味唔算好重 幾creamy aftertaste 好強
✅蝦同螺正正常常 青口大大隻 淡淡海水味幾好食

‼️ surf and turf
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 牛橫膈膜中心肉 同龍蝦嘅組合
✅ 龍蝦唔係彈牙果款 比較軟 不過龍蝦味好濃 一半開邊 好容易抽哂D肉出嚟 好方便
✅ hanger steak 就生熟控制幾好 唔會太韌 肉味幾濃

‼️Sustainable snapper
好食指數:⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 我就自己叫咗snapper 不過就唔係好識欣賞 我個人覺得snapper 太嚡口 就算加咗椰子嘅foam 都麻麻地
✅ 菠菜苗 都幾嫩口

‼️ Dark chocolate and hazelnut tart
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
✅ 呢個幾好食 朱古力味極度濃 唔太甜 配合柚子gel 調味偏酸 可以中和翻個tart 嘅甜味 係幾好嘅配合
✅ 酒店知道係anniversary 都加翻個anniversary 牌 仲幾好食 幾窩心

📍 中環紅棉路22號The Murray, Hong Kong酒店花園樓層

Garden/F, The Murray, Hong Kong, a Niccolo Hotel, 22 Cotton Tree Drive, Central

⏰ 星期一至五
12:00 - 14:30
18:30 - 22:30
星期六至日
12:15 - 14:30
18:30 - 22:30

☎️ 電話號碼 31418888

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵