2018-12-31 669 views
聖誕節到了, 要請女朋友食一餐好的去慶祝.    雖然無安排坐飛機去日本, 但同樣可以享受日式牛肉燒.   地點銅鑼灣渣甸中心, 肉料理 廣. 此店主打日式燒物,  還有供應刺身,  壽司以及串燒. 餐廳內每張檯也設有燒烤爐, 座位闊, 主要都是卡座, 我們好幸運入了 VIP 房間, 私隱度非常高, 坐得好舒服.侍應介紹給我們多個晚市套餐組合, 價錢 由 $880, 980, 1,180 & 1,380-.   女朋友獨愛 "D餐" $1,380-, 因為有燒牛肉也有刺身.先送來飛機新鮮運到 刺身.........勁好食. 刺身盛合  好新鮮, 大大件, 肉質鮮甜, 有 吞拿魚, 油甘魚, 帶子,  甜蝦, 三文魚,  顏色靚, 口感好鮮, 吞拿魚屬入口溶化, 實在美妙. 燒物時段, 侍應準備好日式燒肉汁,  檸檬汁, 並有酸菜, 非常專業.A5  飛驒牛:   西冷,  上後腰脊肉, 友三角, 上後腿肉下側. 第一款先燒 西冷:   一陣就聞到陣陣牛香味.  大理石油花, 脂肪分布非常平均, 口感嫩滑,  柔軟好食. 友三角好快燒熟, 肉味濃厚. 上後腰脊肉 :  肉和脂肪比例平均,
此店主打日式燒物,  還有供應刺身,  壽司以及串燒.
餐廳內每張檯也設有燒烤爐, 座位闊, 主要都是卡座,
先送來飛機新鮮運到 刺身.........勁好食.
友三角好快燒熟, 肉味濃厚.
上後腰脊肉 :  肉和脂肪比例平均, 牛味極好.
上後腿肉下側:    脂肪唔多, 油膩感低, 肉汁豐富. 雪花令牛肉變得好吸引, 非常滋味.
吃牛肉燒, 配米飯好夾.  用珍珠米煮成的白米飯. 口感棉滑.
炙燒霜降牛肉飛驒牛壽司第一次吃飛驒牛壽司, 好回味.  下肩胛翼板肉,  油脂香氣濃, 霜降密度高, 比魚生更好食.
野菜拼盤  -  有 南瓜片, 青椒仔, 冬菇, 露筍, 茄子.
吃罷牛肉燒, 再吃健康野菜, 清清味蕾, 好安排.
櫻花蝦豆腐 - 滑溜溜的豆腐有濃濃豆香.   外皮經烤燒, 變得香脆.   櫻花蝦乾帶出些咸香惹味, 夾上豆腐一起吃,  好食.
茶碗蛋  - 口感細滑,  有蛋香.
面鼓湯  - 熱熱的湯, 美味 好飲.
餐後甜品:   慕絲雪糕, 加草莓, 日意濃, 好滿意.
食物有質素, 選材優.  雖然價錢不便宜, 但環境好, 侍應服務貼心.  交通方便, 很適合聚餐, 慶祝節日.
Type of Meal
Dinner
  • 西冷
  • 上後腰脊肉
  • 友三角
  • 上後腿肉下側.