2023-05-18
經常聽d朋友講話去東涌Shopping,又話係東涌Outlet買到好多平野,一直都心郁郁想去逛下,剛巧有假期就決定同埋媽媽去行下好多年都沒有踏足的東薈城。原來依家去東涌的交通極方便,一上巴士駛去屯赤隧道,大約用左20分鐘就到達東薈城,真係仲快過出荃灣。 到達東薈城,首先當然要醫飽個肚先有力氣去購物,同媽媽一齊就必然係飲茶,今次㨂了一間叫六小館的中餐廳。店舖係商場六樓,好好彩被安排坐的位置係對正落地大玻璃,沒有比太陽曬到正,但又天然光線充足,感覺十分良好。鮮蝦炒新竹米粉 – 鮮蝦極多,而且非常新鮮,米粉的份量也剛剛好,炒得很乾身,而味道也不太濃,絲毫沒有油膩感。紅米鮮蝦帶子腸粉 – 紅米腸粉內有脆卜卜的好似響鈴包住鮮蝦、帶子同脆肉瓜,餡料很多,口感十分豐富,真係邊食邊讚嘆,仲指定下次再光臨都一定要再食多一次。 蟹籽鮮蝦燒賣 – order完點心後,發現款款都有包含鮮蝦,但好彩d鮮蝦都好新鮮,食極都唔厭。燒賣都幾大粒,味道不錯。蘿蔔千絲酥 –外層酥脆,內餡夠哂熱辣辣,d蘿蔔絲蓉味道很濃郁,好好味。