2019-05-01
一日聽到同事講起去佢去旅行食的肉骨茶是幾好食咁 令我突然也想試食下肉骨茶所以就在網上查了一下就找到呢間蘇媽餐室餐廳的位置都算易找的 就在深水埗a出口直行過兩至三個街口轉入去就可以見到了 不過唔知是唔是太出名的關係 都過左lunch時間了 2點多都仲有咁多人排在門口 要等差不多50分鐘左右先可以入去餐廳食野坐下後 職員俾我們一張menu是可以用蠟筆寫的 方便也可以循環再用的 設計得唔錯耶都算是幾環保的感覺叫左一個皇帝骨的肉骨茶 論茶而言 藥材味都幾濃 個中藥味也是肉骨茶的特色 呢間的肉骨茶最正的地方是可以添飲個茶的 沒有話限飲幾多碗 我連續咁飲左兩杯呢 飲落去很暖胃的 而個肉就整得很淋身 都幾入味 的確值得推薦一試 而個沾肉的醬汁餐廳也有指引話落幾多分量的醬油同辣椒同蒜會比較美味 另外叫左呢個咖哩牛肉飯 聽說也是推薦menu之一 不過驚豔程度就沒有肉骨茶咁大了 個飯本身比白米飯更香甜 而旁邊的花生小魚乾蝦片拌上飯一齊食個陣 個口感也算是比較多層次的 個咖哩牛肉都幾入味同香 但唔算太辣 真是辣的是旁邊紅色的辣醬 真心建議如果唔太食得辣的人唔好直接將醬拌上飯食也另外叫左一杯椰汁斑蘭冰飲下解
也另外叫左一杯椰汁斑蘭冰飲下解下辣 不過覺得斑蘭味唔算好凸出 椰子香比較重 但整體杯野飲唔會太甜 不過30蚊來講有點小貴 如果斑蘭味能再重點會更好
椰香咖映多士都一般啦 個多士皮都整得幾脆既 但椰子香就唔算太出 但整體而言個多士食落甜甜地 都幾開胃 算是唔錯的小食