2019-04-01
一放工梗係搵好西食,睇openrice得知呢間有百碟宴京川滬菜,咁把炮就要嚟食下。不過我同朋友加埋都係得兩個人,十二人份量嘅百碟就食唔到啦,而且要三日前預訂,所以唯有自選八碟最想食嘅菜式,食一餐八碟宴 😂 未食前飲杯茶。茶款有好多選擇,我地揀左菊花茶,超純香超好飲~~前菜叫左四款,花雕雞真係必食。花雕上價易入口,味甘香,雞用左一份雞脾肉,超嫩軟😋宋嫂魚羹好多料,筍絲,冬菇絲等,絲絲切得均稱,味道酸辣好開胃,加少少胡椒粉更惹味~ 👍🏻爆汁牛肉餡餅🥙 細細個。一口一個時真係要小心,真係脆脆嘅薄皮裏面真係包住熱濃嘅牛肉湯汁 💥小籠包一籠四隻,同樣皮薄爆汁,顯示晒中國菜嘅功力❣️食過晒前菜,就食主菜。嗌左瑤柱蛋白炒飯,炒到粒粒晶瑩獨立,加左蛋白,瑤柱絲同菜粒,簡單得不簡單,好香好好食😋 如果可以日日食就正 😂另外一味就食黃金蝦球,配個蛋白炒飯簡直係最佳配搭,一流之選👍🏻 黃金蝦球雖然得四隻,但隻隻都好似乒乓波咁大粒,炸到香脆,肉質爽實,然後被一層咸蛋黃蓉包住 🤤🤤🤤 同炒飯一齊食真係舔舔脷。食飽先再起甜品,甜品有兩道。先係吾是南瓜,原來係南瓜型紫薯餡清蒸糯米滋,入口軟綿唔太甜,夠晒健康,值得一食
小籠包一籠四隻,同樣皮薄爆汁,顯示晒中國菜嘅功力❣️
食飽先再起甜品,甜品有兩道。
先係吾是南瓜,原來係南瓜型紫薯餡清蒸糯米滋,入口軟綿唔太甜,夠晒健康,值得一食。
豆沙窩餅就又甜又香脆,即整即起,新鮮好食😋
為全餐添上完美句號。
環境閑靜雅緻,非常適合同一班朋友 食飯傾計嘆茶👏🏻👏🏻👏🏻