2024-03-26
2003 views
京おでん-まさ講起關東煮,係大家日本,台灣便利店必食items,但係香港呢類型嘅關東煮就少之又少。銅鑼灣其實有兩間好不錯的關東煮,兩家都係預約困難店,今次同大家試試京おでん-まさ,一間京都風關東煮。至從佢搬左舖位之後,價錢嘅調幅都比架大,明嘅,通脹啊!所以好食就冇問題啦!一入舖頭其實係種去錯地方嘅感覺,餐廳中間放左一張U型高身bar枱(係omakase setting),完全不能想像係間關東煮餐廳,但是氣氛是不錯的,今次太臨時book枱,bar枱就已經full了,希望下次有機會可以親眼見到邊望師傅煮邊食~高湯玉子燒🍳🍲 - 呢道菜係第一道,好有驚喜。玉子燒同高湯嘅配合,好似食緊茶碗蒸,但是你有食到蛋一層層嘅口感,啲玉子吸曬所有湯,一啖入口,口感好豐富。好食到我最後又encore多左一個。牛筋煮🐮🍲 - 呢個又係另一個好鍾意嘅菜式,超濃厚的味噌同牛味,炆曬入味,入邊嘅蒟蒻同蘿蔔係MVP,就好似食緊呢碗嘅所有精華,好食到我想加埋個烏冬(最後我係連啲汁都飲曬,完全不太鹹)八爪魚關東煮🐙🍲 - 日式八爪魚煮法都係以淋為主,因為先可以顯示廚師功架。但是呢份八爪魚係淋到80歲婆都可以食到,可想而知
八爪魚關東煮🐙🍲 - 日式八爪魚煮法都係以淋為主,因為先可以顯示廚師功架。但是呢份八爪魚係淋到80歲婆都可以食到,可想而知,廚師放左幾多心機。配上柚子皮點綴,口感軟糯而味道oishiii~ 加上蘿蔔有係冇得輸!
各款關東煮🍲🥢 - 好味關東煮,食材當然重要,但是我覺得最重要嘅係個湯底。因為食材煮咁耐,會吸曬湯底嘅味道。呢到嘅湯底雖然望落係偏清,但是飲落好重木魚昆布味,再煮入樸素食材,咬每一口有食到湯加上食材的味道。也有額外配柚子胡椒和黃芥末,可以幫手調下味,我幾鍾意佢嘅柚子胡椒,係偏辛口的🌶️!推薦:蘿蔔,紅生姜魚餅,豆葉湯葉,卷野菜
以今餐人均$500嘅價錢,雖然價錢的確偏貴,但是可以係香港食到呢個質素嘅關東煮真係不多,有時掛住呢種味道黎止止口癮都係個不錯選擇!