2021-12-07
1984 views
話說之前同朋友去金鳳鋸扒, 質素唔錯, 今晚特登帶丫姨去試試。無論平日同假日晚, 都會長期爆滿, 晚飯時段門口總會出現人龍。餐廳內氣氛傳統, 兩邊設有卡位, 全場爆滿兼同時上餐時, 有點煙霧籬漫, 但對於主打鐵板扒房黎講, 算make sence。menu上設有套餐, 更有散叫各種扒類、飯類。當然套餐最為抵食, 自選main+ 牛油餐包、忌廉雞湯/羅宋湯 + 餐飲我地各人揀咗兩個set, 先送上牛油餐包, 而兩款餐湯選擇 - 忌廉雞湯、羅宋湯餐包軟熟, 自行夾牛油忌廉雞湯: 入口很滑, 有忌廉香同埋些少雞肉碎羅宋湯: 比較稀, 唔會過酸, 有好多菜蔬熱辣辣鐵板滋滋聲上檯, 可自選汁醬 (黑椒汁/燒汁)店員將汁醬淋上鐵板扒時, 滋滋聲同時散發煙霧, 香噴噴+$2 配蒜蓉, 更能提升肉嘅味道美國安格斯肉眼扒: 肉眼扒超大塊, 整個鐵板幾乎唔夠位放, 揀咗3成熟, keep到本身嫩紅肉質, 質地有彈性, 鮮肉香都幾出; 肉眼扒連帶了約五分一牛脂, 但整體總算多肉食。牛柳: 一共有兩件, 肉質比起肉眼林, 牛味濃郁, 冇連帶多餘牛脂, 啖啖肉。餐飲選擇都幾多, coffee/tea, 好立克、
menu上設有套餐, 更有散叫各種扒類、飯類。
我地各人揀咗兩個set,
先送上牛油餐包, 而兩款餐湯選擇 - 忌廉雞湯、羅宋湯
餐包軟熟, 自行夾牛油
忌廉雞湯: 入口很滑, 有忌廉香同埋些少雞肉碎
羅宋湯: 比較稀, 唔會過酸, 有好多菜蔬
熱辣辣鐵板滋滋聲上檯, 可自選汁醬 (黑椒汁/燒汁)
店員將汁醬淋上鐵板扒時, 滋滋聲同時散發煙霧, 香噴噴
+$2 配蒜蓉, 更能提升肉嘅味道
美國安格斯肉眼扒:
餐飲選擇都幾多, coffee/tea, 好立克、華田等等....凍飲仲唔洗加錢