2024-10-27
極高人氣嘅尖沙咀居酒屋「Akoya」喺港島都食到喇🤘🏻餐廳喺銅鑼灣澳門逸園中心插旗開分店我諗應該唔少人都知道,畢竟都開幕咗幾個月當日星期日下午六點半去到都仲有位入座後無耐個場都差唔多坐滿建議大家都係提前訂位銅鑼灣分店同尖沙咀店嘅裝潢都幾相似有吧檯區、有2人、4人及6人枱某啲座位有木屏風作間隔Menu同尖沙咀店係一樣都係有刺身、串燒、海鮮、沙律、小食、野菜、飯/烏冬、甜品選擇唯獨兩間嘅Daily Special係有分別!嚟用餐前可以上佢哋社交平台查看Daily Special🫡𓇬 雞湯卡邦尼拌烏冬 $98先講講呢道最令人期待嘅招牌菜💁🏻♀️幾乎每枱客人都會叫一碟醬汁係雞湯混合芝士及黑胡椒而成再灑上芝士碎加持,芝士味好香濃帶鹹香🧀因為落咗雞湯嘅關係,成件事即刻日式咗食落亦無想像中咁膩不過食到最後難免都係會有少少膩滯感覺 (笑)🤰🏻𓇬 明太子煎蛋卷 $88呢個明太子煎蛋卷似乎都係必叫嘅招牌菜一切開玉子燒明太子即刻湧出👀 呢度嘅玉子燒係關西風做法,感覺就係加入咗高湯所以口感上會相對濕潤多汁雖然明太子嘅份量多,卻意外地唔會過鹹👌🏻𓇬 自家製雞蛋布甸 $38點估到雞蛋布甸都係招牌之一布甸望落去表面
餐廳喺銅鑼灣澳門逸園中心插旗開分店
我諗應該唔少人都知道,畢竟都開幕咗幾個月
當日星期日下午六點半去到都仲有位
入座後無耐個場都差唔多坐滿
建議大家都係提前訂位
銅鑼灣分店同尖沙咀店嘅裝潢都幾相似
有吧檯區、有2人、4人及6人枱
某啲座位有木屏風作間隔
Menu同尖沙咀店係一樣
唯獨兩間嘅Daily Special係有分別!
嚟用餐前可以上佢哋社交平台查看Daily Special🫡
𓇬 雞湯卡邦尼拌烏冬 $98 先講講呢道最令人期待嘅招牌菜💁🏻♀️
幾乎每枱客人都會叫一碟
醬汁係雞湯混合芝士及黑胡椒而成
再灑上芝士碎加持,芝士味好香濃帶鹹香🧀
因為落咗雞湯嘅關係,成件事即刻日式咗
食落亦無想像中咁膩
不過食到最後難免都係會有少少膩滯感覺 (笑)🤰🏻
𓇬 明太子煎蛋卷 $88 呢個明太子煎蛋卷似乎都係必叫嘅招牌菜
一切開玉子燒明太子即刻湧出👀
呢度嘅玉子燒係關西風做法,感覺就係加入咗高湯
所以口感上會相對濕潤多汁
雖然明太子嘅份量多,卻意外地唔會過鹹👌🏻
𓇬 自家製雞蛋布甸 $38 點估到雞蛋布甸都係招牌之一
布甸望落去表面有少少氣孔
佢哋嘅焦糖甜中帶苦澀
苦味稍強嘅焦糖與布甸本身嘅甜反而協調得啱啱好🍮
作為飯後甜品都唔覺漏滯
𓇬 特上刺身盛拼盤7点盛 $680 刺身拼盤有分$380及$680兩個價錢,豐儉由人
要豪食當然直接揀特上刺身😂
一盤7款特選時令刺身,款款新鮮肥美 特別鍾意油脂豐腴入口溶化嘅拖羅及爽口池魚 要講最鍾意嘅一款就一定係爽甜鮮度十足嘅牡丹蝦
建議牡丹蝦放喺最後先食💁🏻♀️
𓇬 雞肝醬配多士 $98 雞肝醬質感綿密細滑,唔腥無太多調味
面頭多咗一層焦糖,巧妙地壓住雞肝特有嘅內臟味道
多士焗到脆一脆,簡單抹上雞肝醬已經好美味
𓇬 肉厚活3年帆立貝 $148 一上枱就著晒火,火焰燒得耐,俾足時間你打卡🫢
帆立貝粒粒厚肉,中間嗰粒最重牛油味😂
我掛住影相無留意啲牛油已經融哂喺中間位置
如果有多啲牛油就更加好
𓇬 海膽汁燒蠔 $118 炸蠔大隻飽滿,海膽汁味道香濃
個汁調味偏濃重鹹鮮,一大班人食就啱
一人食一隻啱啱好😎
𓇬 Apple Soda $38 & Calpis Soda $38