2024-11-30
這陣子時冷時熱的天氣令人胃口大減,好容易感冒無胃口,就會好想食重口味的東東位置銅鑼灣地鐵站C出口,上到去就看到自帶火焰的泰國餐廳環境光加熱等於火,火和光就是我在等串燒🍡🍢透明玻璃下會看到店員燒製一串接一串串燒,特色壁畫貼滿餐廳的牆身,色彩繽紛令人食指大動來到主打泰式串燒既Grill ขุนทอง,除左大食特食泰式即叫即燒串燒、人氣推薦:全日供應串燒套餐 連飲品全部$60-$70,安排!食物 我地二人叫左一個全日供應套餐連飲品+ 散叫串燒,飯量少的閨蜜們叫依個set再叫串燒share就岩哂~🍚海南雞飯配凍檸茶 $69無骨海南雞飯雞肉超夠肥,肉質嫩滑蘸點佢哋特調海南雞醬汁及甜豉油,酸酸甜甜好開胃油飯乾爽而且好有雞油鮮香味終於到我地主菜:串燒!!!所有串燒即叫即燒,外皮grill得焦香,內裡燒得剛熟,恰到好處;特製調味一級棒🐷豬頸肉 $25燒豬頸肉好爽脆,肉質厚實大大塊,肥瘦適中🐙魷魚鬚 $25大大條彈牙爽口魷魚鬚,不會老和硬,鬚邊邊燒到好香口,好味!🍍燒菠蘿 $22切成方塊粒的燒菠蘿烤的一級棒!焦糖甜蜜蜜菠蘿,又香又甜又好吃!真的是燒得非常好!一咬落去就爆哂鮮甜菠蘿汁,太好味!依個真係皇牌串
位置
銅鑼灣地鐵站C出口,上到去就看到自帶火焰的泰國餐廳
光加熱等於火,火和光就是我在等串燒🍡🍢
食物
🍚海南雞飯配凍檸茶 $69
無骨海南雞飯雞肉超夠肥,肉質嫩滑
蘸點佢哋特調海南雞醬汁及甜豉油,酸酸甜甜好開胃
油飯乾爽而且好有雞油鮮香味
終於到我地主菜:串燒!!!
🐷豬頸肉 $25
燒豬頸肉好爽脆,肉質厚實大大塊,肥瘦適中
🐙魷魚鬚 $25
大大條彈牙爽口魷魚鬚,不會老和硬,鬚邊邊燒到好香口,好味!
🍍燒菠蘿 $22
切成方塊粒的燒菠蘿烤的一級棒!
焦糖甜蜜蜜菠蘿,又香又甜又好吃!
真的是燒得非常好!一咬落去就爆哂鮮甜菠蘿汁,太好味!依個真係皇牌串燒必點!
🥬有機露荀 $22
食得膩膩地要食埋燒蔬菜
燒至乾爽,加入少許海鹽的有機露荀一解肉類的膩
🦐大花蝦 $80
大大隻蝦,笑哈哈
鮮味十足,蝦肉又爽又多汁,大滿足
Grill ขุนทอง
📍: 銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地舖