2021-10-06
💎總評分:2.0/10-厚福街出名多野食,踏入餐廳前都有睇過相關食評,見餐廳開業幾年,平日都有滿座情況,於是決定入去一試。因為係素食餐廳🌱,menu入面都係素肉,亦有mark住邊D食物有蛋。唔少人review佢地個原個南瓜忌廉燴飯🎃同原隻菠蘿炒椰菜花飯🍍,不過個人因素(成人怕個殼會唔乾淨🙈),小編好少會叫原個殼上嘅菜式~1️⃣ 炸蜜糖蕃薯條 $68第一個送嚟嘅食物,質素無大問題,蕃薯都幾香甜🍠,小編一路食一路等兩個main...然後惡夢開始😖。2️⃣香脆素豬扒包 $110因為Menu上面嘅 burger唔吸引,而且唔跟薯條,所以揀左個豬扒包🐽,諗住試下塊素豬扒。先唔講個包同薯條嘅份量比想像中細,睇相都覺得好dry🥴,芥末蜜糖汁完全消失左,個包仲要硬到石頭咁🪨,完全唔係佢形容嗰種香脆,用叉好大力先拮到入去,撞落碟都唔笠🤯。由於呢度upload唔到video,如想睇呢個震撼畫面請到小編IG睇反個post (@ricecomeopenmouth)。3️⃣ 黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋$108可能係小編理解錯左menu,以為會係大大隻啡菇 + 滑溜scrambled egg on toast,好似大部份c
1️⃣ 炸蜜糖蕃薯條 $68
2️⃣香脆素豬扒包 $110
香脆素豬扒包
3️⃣ 黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋$108
可能係小編理解錯左menu,以為會係大大隻啡菇 + 滑溜scrambled egg on toast,好似大部份cafe做法咁,上枱時見到咁少蛋有少少失望😳...都唔緊要,睇真D佢英文又真係寫住sandwich,無講係toast...但係點解炒蛋係凍嘅仲要好似膠咁🥶。為左等大家明白佢有幾膠,小編影左個video📽️...同樣個包係硬到根本唔洗試去咬,裏面塊菇薄得慘不忍睹😫,同腦海中認知嘅 Portobello mushroom相差什遠。
IG post (@ricecomeopenmouth) 去片📽️。
黑松露醬大啡菇包配黑松露炒蛋
其實本來諗住最後叫埋個甜品,不過對正餐個質素真係好失望👎🏻。向店員反映時,佢地有問洗唔洗幫我地換過,不過實在掃興,基於唔係少少野出錯左,而係成個dish無野做得OK,就算俾多次機會佢應該都唔會好得去邊🤦🏻♀️,小編亦唔係為討任何著數,最後無食到就直接埋單走人😭。
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐
打卡指數:⭐
2DP
📍尖沙咀厚福街12至12號A藍馬商業大廈地下
Other Info. :
🚗今日瞄到厚福街竟然有錶位,所以二話不說泊入去,諗住喺條街度覓食👀。不過若然無咁好彩條街爆晒,你可以選擇泊第二條街😝,或者通利琴行嗰邊可以留匙🔑。