1K
2020-06-26 1804 views
Rosewood人氣新店 • CHAAT印度餐廳 • 平均消費約$500/位只做晚餐的CHAAT,人氣高企,基本上晚晚爆場,訂位已經訂到九月了....真心誇張。餐廳主打refined Indian food,將街頭小食華麗變身成色彩繽紛的高級美食,有趣得來又不失傳統。基本上我一向怕食香料,去之前,已有心理準備有食不慣的味道....但我竟然由頭食到尾,這頓飯徹底令我對印度菜改觀。一如所有位於Rosewood內的餐廳,CHAAT也坐擁一覽無際的維港景色,建議大家早一點來,於戶外露台位置嘆番杯cocktail。唔好以為去Rosewood食飯一定超貴,相約三五知己前來,CHAAT平均消費約$500/位,收費非常合理。小食首推Baked Lamb Samosa,脆筒內注滿羊肉肉醬,香脆可口。Cheddar Cheese Naan是預期中的出色,車打芝士鹹香十足,真係好食到停唔到口。加入了骨髓的油酥餅Bone Marrow Kulcha亦是推介。餐廳配備三部正宗Tandoor烤爐,推介大家吃羊扒,烤得非常粉嫩。各式各樣的咖喱由大廚精心慢煮而成,鮮味十足的Prawn Curry獲一致好評、招牌Old

餐廳配備三部正宗Tandoor烤爐,推介大家吃羊扒,烤得非常粉嫩。各式各樣的咖喱由大廚精心慢煮而成,鮮味十足的Prawn Curry獲一致好評、招牌Old Dheli Butter Chicken 香而不辣、Pork Cheek Vindaloo的豬面肉煮至鬆化,用來撈飯一流!

講到飯,不可不提這裏的招牌香料飯,CHAAT以新穎手法重新演繹印度的經典香料羊肉飯Lamb Dum Biryani,食材包括陳年印度米、藏紅花和多種香料等。店員會喺客人面前切開焗飯,打開酥皮,喜見粒粒分明的印度香米,熱辣辣且香噴噴,用來伴咖哩一流。

大家不要再猶豫了,七月及八月的booking已經爆滿,如果再唔網上book位,九月都有可能轉個頭就full了....