2017-05-28
朋友生日,幾條友仔係時間聚一聚,打邊爐??韓燒??放題??最後朋友推薦佐敦鍋心粥底火鍋,仲要係大力度的推薦。餐廳很明碼實價,每日門口都列出時日的七款海鮮的款式,及可自選的五款火鍋配料,HKD198一位,仲要免加一服務費。由於餐廳只提供下午六時、下午八時半及下午十一時的訂枱時間,就算你早到,都要喺門口等到指定時間,才可入座。每張枱旁都有粥底火鍋的食用次序、方法及各海鮮需要的煮熟時間,非常的貼心。坐下時,職員會給每枱送上自助的火鍋醬料的配料架。第一道菜,居然係沙律配日式芝麻醬,點解會係咁??唔通想幫助我們的消化??生猛海蝦,起初我們都不為意份量有幾多,不過食咗兩隻,仲有,再食再有,最後原來居然每人有五隻咁多,傻的嗎??每一隻海蝦也極其新鮮,肉質彈牙,但重中之重係大家唔好Over-Cook。肉蟹,每人半隻,由於本人不不食蟹,所以只可話用料新鮮,肉多,尤其個蟹鉗位,真係不得了。鮑魚、大蜆,絕對…絕對要讚鮑魚…鮑魚…鮑魚,新鮮、質優、味甜、爽口彈牙,冇錯全晚最欣賞難忘的就係鮑魚。大蜆的質量也不差,可是要超越鮑魚,就要期待超水準的演出。紋蜆沙白多寶魚,肉嫩鮮甜,好處是沒太多的幼細骨,對少吃魚的人,
鍋心五寶(豬油渣、芫茜、菜脯粒、大頭菜、冬菜),由於我們全都接受五寶,所以一於全放人粥鍋內,有福同享,有禍同當。
精華海鮮粥,全晚的戲肉終於出場喇,粥底的鮮甜,配上鍋心五寶的襯托,整鍋粥都只可說是精華中的精華,就算個肚已經OVERLOAD,都拼了命的吃了兩碗,這才是完美。