2016-10-06
唔覺唔覺又到大閘蟹季節~蟹黎講,我只係鐘意食大閘蟹鐘意佢剪剪下,唔使刮損嘴鐘意佢個d 酸酸甜甜的醋當然仲有佢既姜茶 往年都係好懶地係樓下街市買算今年朋友介紹,決定行遠少少黎呢度買入到黎第一個感覺,d 酒好勁呀,30年女兒紅都有🙈 好專業咁,同老闆吹下水,原來呢度由清朝就已經開業,最高個d黑白相就係歷史既見證😱 唔記得問老闆佢係第幾代添😂除左酒,蟹當然都唔少啦,款款都標哂價,唔使估估下~價錢有平有貴,有標籤既就係來自陽澄湖既蟹王,當然價錢都要蟹王d 啦🙈 我就揀左來自太湖既,經濟好多,4兩度一隻,260蚊有4隻架啦。個蟹肚好干淨,但又唔會係人工漂白個種白色👍🏻D 蟹仲嘔緊泡呀🙈🙈 新鮮到呢~我本身係鐘意食公的,不過十月乸靚d嘛,所以最後揀左2隻公,2隻乸基本上d 蟹都幾干淨,求其擦下就得了~坐左成個鐘車,隻蟹仲好新鮮,好似望住我咁🙈蒸20分鐘後,起動啦~拆開個下,好鬼緊張堅係爆爆爆膏🙈🙈 D 膏好實淨,好甘香~估唔到雖然4兩細細隻,d膏仲多過以前食既五兩,抵~蟹肉都鮮甜嫩滑~阿囡食到唔停手~以前買蟹,總有抽獎既感覺,有時幾隻中都有隻唔係好掂, 今次呢4隻就隻隻都好掂,隻隻都爆哂膏😋😋唯
蟹黎講,我只係鐘意食大閘蟹
鐘意佢剪剪下,唔使刮損嘴
鐘意佢個d 酸酸甜甜的醋
當然仲有佢既姜茶
往年都係好懶地係樓下街市買算
今年朋友介紹,決定行遠少少黎呢度買 入到黎第一個感覺,d 酒好勁呀,30年女兒紅都有🙈 好專業咁,同老闆吹下水,原來呢度由清朝就已經開業,最高個d黑白相就係歷史既見證😱 唔記得問老闆佢係第幾代添😂
除左酒,蟹當然都唔少啦,款款都標哂價,唔使估估下~
個蟹肚好干淨,但又唔會係人工漂白個種白色👍🏻
D 蟹仲嘔緊泡呀🙈🙈 新鮮到呢~
我本身係鐘意食公的,不過十月乸靚d嘛,所以最後揀左2隻公,2隻乸 基本上d 蟹都幾干淨,求其擦下就得了~
坐左成個鐘車,隻蟹仲好新鮮,好似望住我咁🙈 蒸20分鐘後,起動啦~拆開個下,好鬼緊張
堅係爆爆爆膏🙈🙈
蟹肉都鮮甜嫩滑~阿囡食到唔停手~以前買蟹,總有抽獎既感覺,有時幾隻中都有隻唔係好掂, 今次呢4隻就隻隻都好掂,隻隻都爆哂膏😋😋 唯一係可能未係時候,d 公蟹少左d白色膏~ (不時不食呀)~
一年食一季,屋企既佐料實唔齊,好彩呢度送左呢套俾我
有自家製既醋,紫蘇葉,紅糖同堅係有姜~ 可以自己較個醋,仲可以煲埋堅姜茶 (唔係開水沖個d啦)
計番都係65蚊隻,仲平過係街市買,但質素真係高幾班~