Restaurant: tori izakaya
Terms & Details:
出左糧,同個朋友慶祝生日,決定揀間高級餐廳食飯!最近食得太多西餐同茶記,係時候重投日本菜既懷抱😌朋友到左先,我一仆一碌好狠狽咁入黎,店員超好禮貌叫我小心梯級入去,我無誇張,真係好好禮貌,令我有d唔慣!晏奏無食野,超肚餓,諗住串燒唔飽就係咁tick,最後都tick左十幾樣野。先黎個魚生拼盤頂下肚先啦!拼盤有帶子、三文魚、海膽、甜蝦、油甘魚,好新鮮,每樣都好鮮甜,刺身切得好厚,好有口感,好滿足,不過唔多明點解帶子要夾住塊檸檬😂有d怪($388)前菜仲有溫泉蛋豆腐沙津,一黎到已經後悔,好大盆,食完都飽左一半,建議多人先好叫。味道係正常,醬汁係芝麻醬,一定唔難食,但係我覺得落得太多醬,有d咸。不過撈埋半熟蛋同木魚又真係幾好味既😍豆腐亦都好滑($88)明太子雞翼脹卜卜好吸引,外皮燒到好脆,可惜太足料,太多明太子,令到雞翼太咸,我撩左一半明太子出黎,味道就岩岩好喇。($116@2)西班牙黑毛豬都幾大碟,畢竟都成$368,第一啖食覺得好正,豬味好濃,有和牛既感覺,唔點醬好味d,食到豬既原味,不過一定要襯熱食,最後幾舊凍左即刻變得好硬。哩隻虎蝦係我喺哩間餐廳既top three,成148蚊隻,所以我同

哩隻虎蝦係我喺哩間餐廳既top three,成148蚊隻,所以我同朋友share一隻試下算,不過好令我地驚艷,手臂咁長既蝦,蝦肉結實彈牙,有咸香,但係都唔夠個蝦頭好食,d膏好鮮甜濃郁,忍唔住用手食。
燒茄子我覺得麻麻地,上面有辣既蒜蓉汁,好覺得太濃,濃到有d刺喉,過咸,重口味既朋友可以試下,食完成晚都係蒜味($78)
牛舌我見好多網友介紹,梗係要試啦!果然無令我失望,哩道係第二個top three👍🏻好厚好juicy唔韌有牛味,外層燒到焦香,裏面就彈牙!($116@2)
北海道帆立貝係我最後一個top three!($328)賣相好吸引,入面有酒,好香,燒一分鐘就食得,食得出好鮮,滲有酒香,但係食食下愈食愈韌,原來無熄火,煮耐左,建議一分鐘後叫店員黎熄左火先開始食,唔好浪費食材!
最後以柚子雪葩同埋芝士蛋糕作結($48/$38)芝士蛋糕無特別,普通料,但係雪葩就好欣賞,好清新,食左咁多串燒食雪葩好解膩!
最後見到張單都嚇親,出左糧果然任性😂🤔不過對兩個女仔黎講哩個份量真係太多,可以一路食一路叫,慢慢飲酒吹水,真係幾爽,好有居酒屋既感覺。值得一讚真係個服務,好耐無一間餐廳既服務會令我覺得impress,每碟菜店員都會解釋係乜野點食食邊樣先,仲要每食一道菜就換碟,我覺得哩個服務費係抵俾,食物就見人見智,大部分我都滿意,下次黎我就唔會一次過tick哂,始終份量頗大,大家要因下份量👍🏻
2016-08-16
  • 西班牙黑毛豬