2019-07-11 233 views
近排可以收早, 今晚一於出黄埔食餐好,鮨文系香港數一數二的高級日式料理, 廚師亦肯花心思喺菜式上創新及嘗試, 所以每次嚟鮨文食廚師發板 (OMAKASE) 都有新嘢, 佢哋嘅食材全部從日本新鮮空運抵港, 不時不食,想食好野,不二之選!餐廳日式裝潢,一張bar,2張四人枱及一間獨立细房, 到訪前務必訂位,bar 枱一早比人book晒,今次遲左book位,要坐小枱,冇得坐bar同師父吹水及八掛日本食界新行程。鮨文嘅餐牌非常簡單,只有兩個OMAKASE供選擇, 另有一個 drink menu ,日本酒當然少不了。今日我跟為食友吃 $1,980的廚師發板OMAKASE茶碗蒸四點先付三點刺身八貫壽司手捲湯果物最鍾意食日式過場物 , 製作認真,味道各有特色。酸子薑 ~ 酸甜爽脆芥末淮山 ~ 芥未清而微辣,爽口又健康的小食。鹽水牛蒡 ~ 高纖有營黑松露金箔蒸蛋首先出埸係黑松露金箔蒸蛋,蛋蒸得水漾滑溜,充滿黑松露優香,還有瑤柱的咸鮮調味。四點先付1. 新鮮水雲、海葡萄配紫蘇醋 ~ 完全唔知咩叫水雲, 細問之下原來水雲類似我哋嘅發菜, 不過水雲係新鮮的, 配紫蘇醋食, 酸酸甜甜又爽口, 好開胃。2. 靜

今日我跟為食友吃 $1,980的廚師發板OMAKASE
茶碗蒸
三點刺身
手捲

果物
最鍾意食日式過場物 , 製作認真,味道各有特色。
酸子薑 ~ 酸甜爽脆
芥末淮山 ~ 芥未清而微辣,爽口又健康的小食。
鹽水牛蒡 ~ 高纖有營

黑松露金箔蒸蛋
茶碗蒸
四點先付
2. 靜岡縣梅酒漬蕃茄 ~ 番茄用梅酒浸泡過, 入口爆汁有梅酒香。
3. 北海道白粟米 ~ 北海道粟米糖分很高 ,清甜又多汁。
4. 黑梅貝配日式辣汁 ~ 貝肉爽彈,味道带微辣。
新鮮水雲、海葡萄配紫蘇醋
太刀魚天婦羅
太刀魚天婦羅
太刀魚系日本人叫法, 中國人叫牙带, 野生太刀魚矜貴在用人手釣,只有用人手釣才不會極場魚身,太刀魚炸漿好簿,炸得香脆, 魚肉嫩滑肥美,幸好個紫菜芡比較清淡, 更能食出魚的原味道。
仲有個鮫鰈刺身, 急不及待比我食左, 忘了影相, 鮫鰈魚火炙過,帶有微微的煙燻香味,口感細嫩帶點微彈爽口,充滿魚鮮。

拖羅馬糞海膽三文治
拖羅馬糞海膽三文治

拖羅煙薰過, 肉質帶點結實 , 上面鋪滿北海道馬糞海膽, 底面再用煙燻過的麵包夾住, 我鍾意食海膽,馬糞海膽先食為敬, 馬糞海膽那陣入口即溶的鮮甜味道, 令人無法抗拒, 跟住先至一口將餘下馬糞海膽及拖羅三文治一口吃落肚, 呢件好味又矜貴嘅三文治日日吃都不會厭倦呢!
池魚杯
池魚切條配上日本茗荷, 芝麻蔥花及紫蘇碎,池魚結實爽口,清新微辣,茗荷究竟係乜東東? 其實佢係日本嘅一種薑科植物,味道清辣。
池魚杯
鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚来自日本大分縣, 洗淨後用清酒浸熟,鮑魚味濃郁, 帶微微的清酒香, 再將鮑魚拈少許鮑魚肝醬一齊食,鮑魚肝醬甘香味濃, 有點蓋了鮑魚的鮮,之後先食晒啲鮑魚粒,之後才將鮑魚肝醬用黎拈滿壽司飯黎食,超正,鮑魚肝醬甘香得黎冇鵝肝咁油膩。
鮑魚配鮑魚肝醬
八貫壽司

1. BB鯛壽司 ~ 鯛BB肉質零舍嫩口軟滑,魚味較清。
2. 鱸魚壽司 ~ 肉質軟棉带絲質口感,配酸汁啫喱帶出魚鮮。
3. 烏賊壽司 ~ 出奇腍滑,師父用了少胡椒醬油調味 , 除咗可以辟腥 ,微微的辣令烏賊更惹味。
4. 喉黑魚壽司 ~ 喉黑魚有關西魚王之稱 , 魚肉油脂豐富 ,加上煙燻过後的效果,油份更顯突出 ,肉質油滑肥美,件魚肝同樣煙燻過, 甘香美味。
5. 赤貝壽司 ~ 只係簡單掃少許醬油提鮮, 鮮甜脆口。
6. 拖羅壽司 ~ 香軟型,油份不高,魚味比大拖濃郁,配蒜香醬油提香。
7. 鳗魚BB 壽司 ~ 掃上香甜鰻魚醬,經過火炙迫出魚油,油滑肥美。
8. 海膽壽司 ~ 海膽出自北海道,入口即溶,非常creamy, 又甜又滑, 我就先食曬啲海膽, 回味完才食件壽司

鮨文用赤壽司飯煙韌有咬口,微微的香醋酸香, 全部都細細粒容易食, 食完八件壽司都冇頂胃嘅感覺。

有認証的北海道毛蟹,唔好意蟹蟹,師父要攞你去清蒸拆肉畀我哋食‚另外個箱生猛的小蟹是沢蟹,會做天婦羅。

毛蟹肉、沢蟹配蟹膏
毛蟹肉、沢蟹配蟹膏
毛蟹原隻蒸熟拆肉, 配上粉紫色的紫蘇花漂亮出場

用快子大啖大啖送入口, 咁食蟹真梳肝,蟹鮮甜爽口,蟹膏甘香幼滑,完全沒有苦味,夠晒新鮮,沢蟹炸到脆卜卜但就無乜味道。

蟹肉甜蝦海膽手卷
天仙配组合,鮮美带爽口的蟹肉,香甜滑溜的甜蝦及creamy 甜美的海膽用丸山出品的脆口紫菜包住,咬一口,口感味道都非常豐富有層次
蟹肉甜蝦海膽手卷

魚湯
用白魚骨及魚頭淆製的魚湯, 湯頭呈奶白色, 入口鮮甜暖胃。
魚湯

時令果物
山形縣櫻桃甜度不高,但爆汁及新香。
靜岡縣蜜瓜夠熟,腍甜多汁。
宮崎縣太平之子芒果, 香甜多汁, 超濃的芒果香。

時令果物

喜愛鮨文除咗佢哋出品好之外, 就系佢哋嘅服務都非常貼心, 令人食完餐飯有幸福滿足的感覺。
$2178 (Dinner)