2023-06-18
最近去上水廣場行街,發現好多店鋪進駐。其中比較吸引應該係呢間日式餐廳👉丼道。有小食有飯或者烏冬,仲有甜品,係我最喜歡嗰類型嘅餐廳。店內裝修唔錯,首先大玻璃設計既可望外面繁忙至極嘅火車站,又可以透入自然光,既舒適又愜意。座位寬敞,比我想像中大好多,而且冷氣舒適又乾淨,唔錯。落單採用掃碼點餐,付款都係,岩晒我呢d選擇困難嘅人慢慢揀。店員態度親切有熱誠,主動推介店內新推或熱門嘅產品,例如鰻魚丼、親子丼、深川丼 (東京深川地區名物)、和風咖哩系列等等,花多眼亂,最後我都叫左吉列豬扒咖喱烏冬,小食同甜品。金黃色嘅炸豬排,外面僅包住薄薄嘅一層酥,咬落鬆化酥脆,而裏面就係微帶一d脂肪嘅豬扒肉,口感順滑。當咬落去時,油炸過嘅表皮同肉貼埋一齊,令肉汁豐富又飽滿!咖喱汁濃郁口感香滑,辛辣度剛好,帶少少微甜,咖喱汁配上我最愛嘅烏冬,非常適合呢排熱屎辣辣嘅天氣,唔想食飯嘅最佳選擇。咖喱汁唔夠可以同店員講喔~另外呢個餐有綠茶同椰菜絲沙律,沙律配特製柚子醋,酸酸嘅味道剛令人更為開胃,食指大動。小食叫左檸檬鹽雞軟骨同蜜味脆魷魚,油水滋潤嘅雞軟骨,夾住一小塊肥肉,柔嫩又彈牙,再加埋檸檬鹽,增加香味之餘仲有助減膩,令人
落單採用掃碼點餐,付款都係,岩晒我呢d選擇困難嘅人慢慢揀。
小食叫左檸檬鹽雞軟骨同蜜味脆魷魚,油水滋潤嘅雞軟骨,夾住一小塊肥肉,柔嫩又彈牙,再加埋檸檬鹽,增加香味之餘仲有助減膩,令人一粒接一粒。
而蜜味脆魷魚係店長推介,甜甜嘅蜜糖味道,有燒烤感覺。但脆脆嘅外表,內裏係食起黎好q彈嘅魷魚,香脆味美,幾邪惡但又滿足。
最後我覺得甜品都係必食嘅,無論幾飽,都要叫一個意式雪糕配白玉團子,充滿京都嘅感覺。白玉團子好軟糯,超級q彈嘅口感真係好愛,而紅豆大粒又綿,唔會太爛,保留應有嘅紅豆口感,不過對我黎講大甜。雪糕要左牛奶同抹茶味,微微茶香配紅豆很錯。
整體今餐食得好愉快,飯聚又多一個選擇喇。