2023-02-26
今晚去灣仔一間新派法國菜餐廳「The Victuals」食晚餐,餐廳地理位置鄰近地鐵站,步行2分鐘就到達,非常方便,我們食咗:1)Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin, $248有兩種不同的口味,一個灑上米通,一個灑上法蔥,可配合酥皮夾住一齊食,加上紫菜醬、意大利白醋同橙汁調配而製成嘅油醋汁,味道略帶酸酸咪咪;本身係用白雪魚及薯仔打成肉醬,包住赤身嘅吞拿魚,食落口一次過可以感受到多重不同的口感,一個精緻的法國前菜2)Porcini Beef Tartar, $198牛肉他他,上面加上醃製咗嘅蛋黃,賣相精緻,食起來口感豐富,層次分明3)Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack, $348豬鞍用24小時慢煮方法烹調 ,肉厚但完全唔乾身,整得相當有水準;配菜有千層薯仔,及用欖油浸過嘅椰菜,令味道更加鮮4)30 days Dry Aged ‘SWIFT’ Prime Stirploin 300G, $720招牌菜之一係熟成牛扒,差不多每枱客都會叫熟成牛扒,今次我們叫了SWIFT熟成牛扒,肉味濃郁,入口軟腍,味道一流;伴菜有炒菇及用
2)Porcini Beef Tartar, $198
伴菜有炒菇及用三種薯仔造成嘅薯蓉,口感軟滑又好味
5)Summer Lime Mousse $88
甜品叫咗青檸慕斯,上面加上一種叫「茴萫」的種植物,比較特別啲嘅香料,下面則有碎碎的蘋果粒及冧酒啫喱,食落口有一種好清新的感覺