2020-03-26
旺角漁場台風同荃灣拉麵台風既姊妹店,但呢間新開既新分店好似冇咁出名。内籠唔可以話大,但只有大概20個座位,所以位置幾闊落,唔洗同其他客人貼得咁埋嘛。鋪面以粉色爲主調,貫徹左台風既Style,貼滿科幻電影海報同擺滿動漫手辦。講返食物,佢既拉麵真係數一數二好食🤤🤤湯同叉燒既表現尤其出色。上次叫左份濃厚蟹蝦豚骨拉麵,一淡熱湯落喉,好有驚喜,湯頭你會飲到蟹膏既甘香同蝦既鮮甜,鰹魚底又令碗湯清新不少,完全無涸喉既感覺,係可以成碗飲曬個種。麵夠爽,粗幼適中,掛得起d湯有餘。叉燒先係重點,佢地既叉燒係低温慢煮,上枱建議食左先,因為熱湯好快會將粉紅色既叉燒浸熟。一食落口會完全改變你對拉麵叉燒既定義——因爲63度慢煮過既叉燒,入面既蛋白質依然未變形,可以鎖緊所有肉汁,所以咬落即化,一D豬肉纖維都無。值得一讚既係,店主怕有D人驚豬肉生食,台面有張告示寫著叉燒以低溫慢煮30分鐘,符合日本安全標準,非常貼心。另外,呢間人手幾足,全日都可以食到拉麵/沾麵,係附近返工可以去支持下!抗疫期間店員仲會提供A4紙墊口罩添👍🏻👍🏻