2015-03-13
一直都未食過意大利菜, 今晚終於有機會試下啦~地點位於富豪香港酒店31樓, 一去到就與銅鑼灣鬧市形成強烈的對比啦~環境優雅寧靜, 令忙碌了整天的我平靜了下來看到這個menu的介紹好吸引, 就立刻落order啦有6款麵包可供選擇, 貪心的我揀左3款, 其中芝士條十分好食, 淡淡的芝士香在口中不斷湧出, 好想問waiter可唔可以再要一件, 但又唔好意思開口餐前小食: 燒牛肉卷配吞拿魚慕絲~燒牛肉好juicy, 配上吞拿魚慕絲十分好食西班牙紅吞拿魚他他配意大利青蘋果粒~ 軟軟的紅吞拿魚他他配上爽口的意大利青蘋果粒, 係口中形成很強烈的對比, 口感很好香煎珍寶帶子配水牛芝士慕絲~帶子煎得剛剛好, 很甜很juicy, 配上煎香左的parma ham碎和cream cheese mousse, 非常好食高山花牛肝菌粉末煙燻意大利飯~一上枱已經聞到好濃郁的芝士味啦, 意大利飯不會煮得太過淋, 很有咬口香煎黑鱈魚配甜蒜頭汁~ 黑鱈魚好甜好彈牙, 甜蒜頭汁調味調得剛剛好, 連怕濃烈味道的我也接受得到, 值得一讚的係連配菜的露荀都非常好食, 清甜冇渣香煎神戶牛柳~上菜時獲店員告知menu上的牛斷了貨,
環境優雅寧靜, 令忙碌了整天的我平靜了下來
看到這個menu的介紹好吸引, 就立刻落order啦
香煎神戶牛柳~上菜時獲店員告知menu上的牛斷了貨, 改為用神戶牛, 令我這個牛魔王更加興奮落order時店員詢問牛柳要幾多成熟, 我選擇了5成, 上菜時果然冇令我失望外面焦香, 內裡粉嫩, 上面撒上了少許海鹽, 帶出了牛肉的鮮味
開心果夾心可可脆卷配蛋酒醬~非常好味的甜品!! 濃郁的開心果醬用朱古力薄脆捲住, 內裡仲有新鮮開心果碎粒, 技術性擊倒了市面上食到用開心果粉開出來的開心果甜品
另外, 店員的服務都值得一讚, 每次上菜時都會介紹菜式和煮法, 當我有疑問時又會細心的解答! 唯一可惜的是當晚太大霧, 看不到維港的景色! 但總括黎講都十分滿意!!!