2012-10-01
因為係中秋的緣故,所以是夜晚餐分兩輪!而我們一家選擇第一輪6點至7:45交檯!菜式是一早就預訂好晒的,一坐低,個waitress就話雲南白族豬需要20分鐘處理,問我地可以整未,我地話ok可以。10分鐘之後,waiter端出一隻雲南白族豬!但賣相非常差!本應四腳站立的乳豬卻被燒到瘸腳一樣,成隻訓低左!好唔老黎!食落肉質都算嫩滑,但皮就唔夠脆,有d硬!第二道菜碧綠炒龍躉球,份量適中,賣相過關,可惜食落太鹹,完全遮蓋左魚的鮮味,而且炒得過了火,有些粗諧!第三道菜黑醋炒有機牛柳粒,味道還是偏鹹!牛肉粒也唔覺得有何特別!第四道菜翠綠炒蝦球,繼續慣徹炒得過火同偏鹹的問題!感覺真係衰過平時!都唔知係邊度搵個蛋散返黎做廚師!第五道菜清宮明火雞煲翅,鹹到好似飲汁多過飲湯!真係好失望!第六道菜係乳鴿,平平無奇,無甚特別!第七道菜係生拆蟹肉粉絲煲,味道還算可以,食落有咬口,少少辣!第八道菜龍皇一品炒飯,味道唔錯,係全晚味道最正常的一道菜!唔會好鹹,但略嫌多油少少!第九道菜係龍皇西施泡飯,味道偏鹹少少,但總算過得去,沒有令我太失望!去得龍皇食,我們當然係有要求的人!總不能隨便就應酬我們!總括而言,今晚的水準真
第五道菜清宮明火雞煲翅,鹹到好似飲汁多過飲湯!真係好失望!
第六道菜係乳鴿,平平無奇,無甚特別!
去得龍皇食,我們當然係有要求的人!總不能隨便就應酬我們!
總括而言,今晚的水準真的令我們有些失望!又或者係我們期望過高了!