舍利鮨 (元朗) 📍元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖一早得知元朗開左高級壽司店「舍利鮨」,由前江戶前壽司廚師發辦,食材是從日本🇯🇵漁市場空運直送,質素有保證。努力工作後,老闆話獎勵我地一年努力工作😌裝潢優雅大方簡約系設計,比人一種好舒服既感覺。師傅用心照顧每邊既客人,吧台設計有助增加食客同師傅交流。食物新鮮程度令人難以忘懷。(排名不分先後)生蟹🦀:刺身蟹真係第一次食,起初都不敢試但本著不時不食的心,嚐了一口,何奇鮮甜無比,蟹黃蟹膏鮮美無比,非常濃厚,而蟹肉量十足,富有彈性讓人回味不已。生燒鰻魚飯:高質,就是要趁熱吃!香脆嘅魚皮,鰻魚肉由分飽滿甘香,淋上日本直送鰻魚燒汁味林醬油味香濃,一啖接一啖,幸好細細碗,唔好咁快餐爆肚😎大蜆清湯:入門級別,暖暖胃,蜆肉大大粒,就係要食佢原身的鮮甜,蜆含豐富鐵質,補血效用有助維持新陳代謝,整體湯頭不放太多調味料務求可以食到蜆的鮮味。太刀魚天婦羅配龍蝦汁:太刀魚油脂比例豐富,肉質細嫩柔軟味道和口感最佳,非常適合油炸做天婦羅起嚟甜鹹濃郁回味無窮。沾上龍蝦汁,提鮮!北海道海膽:日本海膽體積比加拿大海膽要細,但一底的海膽好賞心悅目,顏色偏墨綠,食落口感奶滑而
舍利鮨 (元朗) 📍
元朗安寧路38號世宙商場地下6號舖

食物新鮮程度令人難以忘懷。(排名不分先後)

北海道海膽:日本海膽體積比加拿大海膽要細,但一底的海膽好賞心悅目,顏色偏墨綠,食落口感奶滑而濃郁,入口即溶!

兵庫縣室津蠔🦪:肉顏色偏奶白,肉質爽口,蠔身小巧,海水味唔太重,鹹甜適中,滿滿蠔的鮮甜。

千葉縣地金木鯛:肉質Q嫩,食落比較清淡,刺小肥美,全新鮮紅色,口感豐腴。

日熟成深海池魚:熟成可以將如來纖維分解成天然糖分和谷胺酸鹽,提升魚的鮮味,肉質會變得結實,如果配合紫菜是何等美味。

總結:
食材用料新鮮上乘 不時不食