2024-10-21 188 views
中學時期,大部分時間都係喺粉嶺聯和墟。每一次返到嚟呢個小天地,都會諗起自己讀中學嘅時間,過了打打罵罵的年紀,想起了那時候歲月靜好、紅塵無憂。十年人事幾翻新,雖然以前嘅聯和墟同現在比較會有啲分別,不過好多人情味小店,還有拎住自家種植蔬果出嚟賣嘢嘅伯伯婆婆依舊不變。今日嚟到聯和墟呢一間T cafe,雖然我讀中學嗰陣佢都仲未開,不過佢聞名北區嘅咖啡奶茶就吸引到我嘅注意。今日難得me time一個人嚟到粉嶺,去咗呢一間位於舊區嘅新舖,一嚐慕名已久的奶茶。🐔焗鮮茄雞扒飯唔知道你哋心目中嘅焗飯係點嘅呢?仲記得細個爸爸媽媽帶我去餐廳度食,面頭總係有少少燶燶地,好香嘅芝士味!唔會好似而家某啲大集團咁拎去烘一烘就當話焗飯畀人食,值得講下嘅係佢呢度嘅雞扒,嫩滑彈牙,蕃茄汁真係有鮮茄,炒飯底亦都好夠乾身,以五十幾蚊仲要送埋餐飲嘅價錢嚟講,如果佢返嚟我屋企馬鞍山附近應該贏曬9成餐廳🤣🧋港式凍奶茶講一個餐飲業嘅小秘密畀大家知,應該都唔少人鍾意飲奶茶。以前舊式嘅師傅做法係會自己將粗茶幼茶同埋lipton茶進行拼配,而現在大部分嘅餐廳都已經有拼配茶可以叫貨,少咗呢一個工序。想沖一杯好飲嘅奶茶首先就要有一個奶茶袋隔乾
中學時期,大部分時間都係喺粉嶺聯和墟。

🐔焗鮮茄雞扒飯
唔知道你哋心目中嘅焗飯係點嘅呢?

🧋港式凍奶茶
想沖一杯好飲嘅奶茶首先就要有一個奶茶袋隔乾淨裏面嘅茶渣,用大火煲滾大概20分鐘左右急速撞茶,然後再回火十分鐘左右。
呢度嘅師傅沖嘅奶茶真心唔錯👍一啲都唔會鞋口🥰

你哋知唔知呢間餐廳喺邊?