2021-06-09 1079 views
又係梅窩朋友介紹既梅窩道地美食乾淨企理既茶餐廳格局一入到鋪頭已經聞到好香既藥膳醉雞味我地4個人叫左一隻雞 一碟生菜 一碟滑牛一隻雞有2大盆 落第一次煮7分鐘 雞肉好嫩滑落第2次就倒埋成盆醉雞汁落去水滾之後飲左一啖湯 少少酒味加埋甜甜地既藥膳味 真係欲罷不能 藥材湯底入面好多紅棗桂圓杞子 越煲越甜 最尾我地差唔多飲哂d湯咁滯另外亦要讚下個手切滑牛 雖然下面有生菜墊底 但份量其實好多 每片都濃牛味又厚肉 淥落藥膳湯底更帶出少少甜味 點埋鋪頭既秘製豉油真係一流打邊爐最尾通常落個烏冬結尾呢度無烏冬 我地叫左一碗米粉一碗河粉佢既河粉唔係好闊好大片個種 反而有d似烏冬~用個勺放落湯度烚一陣 索左醉雞湯既味真係不得了第一次打邊爐落河粉米粉 竟然係咁正😏其中一個frd唔太食得酒味既野佢叫左雞粥+南乳豬手雞粥煲得好綿好入味 南乳豬手都好正 南乳味唔會太咸 下面d生菜沾左南乳汁食落更加甜呢間真係食過翻尋味 下次都會為左佢再入尼梅窩😋
又係梅窩朋友介紹既梅窩道地美食
乾淨企理既茶餐廳格局
一入到鋪頭已經聞到好香既藥膳醉雞味

我地4個人叫左一隻雞 一碟生菜 一碟滑牛
一隻雞有2大盆 落第一次煮7分鐘 雞肉好嫩滑
落第2次就倒埋成盆醉雞汁落去

打邊爐最尾通常落個烏冬結尾
呢度無烏冬 我地叫左一碗米粉一碗河粉
佢既河粉唔係好闊好大片個種 反而有d似烏冬~
用個勺放落湯度烚一陣 索左醉雞湯既味真係不得了
第一次打邊爐落河粉米粉 竟然係咁正😏