2021-07-01
星期日約咗舊朋友聚一聚,咁耐冇見,緊係要飲翻杯酒,但又唔想去純飲酒嘅酒吧。最後結果搵到呢間「Med Chef 」,因為見呢間餐廳環境氣氛不錯,食物又幾特色,喜歡試新嘢嘅我一定唔會放過。呢間餐廳有個大L字型嘅 Bar 檯,感覺好型格。主打多款特色fusion 菜,有咖啡、茶、啤酒、cocktail 供應。環境情調很不錯,十分適合年青人,三兩知己,放工之後來飲返兩杯 relax 下。又或者兩小口子食下談談心拍下拖。除了特色fusion 菜,餐廳另一特別之處,是食物會以「CBD」入饌。我搜尋了一點資料給大家參考,CBD 即「大麻二酚」(Cannabidiol),是一種「大麻素」。服用適當份量有放鬆、減壓及止痛作用。餐廳所有食物、飲品基本上都會加入經調較合適分量的CBD ,。當然,配合不同人需要,在點餐時客人亦可以自行選擇「不加」CBD 或「加倍」CBD 。如果是小朋友或孕婦,本人就建議不宜添加了。餐廳有多款出名推介菜式,我同朋友選了「帶子蟹肉牛油果他他配薑油黑醋汁」他他最底層是牛油果蓉,加上蟹肉及帶子,配上黑醋汁。這個配搭的確幾特別 。伴碟有脆包,吸收了黑醋汁,然後沾上他他一起吃,口感的確十
如果是小朋友或孕婦,本人就建議不宜添加了。
他他最底層是牛油果蓉,加上蟹肉及帶子,配上黑醋汁。這個配搭的確幾特別 。伴碟有脆包,吸收了黑醋汁,然後沾上他他一起吃,口感的確十分豐富。牛油果及蟹肉味夠突出,而醋汁亦味很搶口,不過可惜反而帶子味道略為遜色了一點,否則就更加完美了。
另一餐皇牌菜式「香烤威靈頓三文魚配秘魯黃椒醬」,當然係必試啦。
威靈頓牛就常見,威靈頓三文魚就第一次見。真心㕑師處理得很好。酥皮夠鬆脆剛剛好、魚肉保持嫩滑。三文魚入口魚油甘香,十分出色。至於配搭的秘魯黃椒醬,令我即時聯想起印度菜。雖然,本人覺得汁同個魚不太搭配,不過fusion 菜吖嘛,我覺得廚司是成功了,今我吃一度菜時聯想了不同國家菜式風味。
「特製白蘭地蝦茄醬扁麵」,呢個扁麵茄醬甜酸度剛好,配上獨特香草,風味十足。濃郁香草味道,我本人就十分喜歡。配上三大隻爽口大蝦,份量十足。
至於飲品選擇都很多 ,有酒精冇酒精、咖啡或茶都有,任君選擇。
朋友飲「熱帶水果白茶」,沒想到送上來是一大壺,配上兩隻小杯,可以大家share 飲。朋友在斟茶的時候,茶香已經立即香味撲鼻。
至於我 … 環境咁正,加上本來就鍾意飲酒,所以要了「Ginger Baby 」。Whisky 加上薑利口酒,並加入檸檬、蜜糖。酒味十分濃厚又帶甜。入口不辛辣反而甜度十足。
總結一下,餐廳環境氣氛不錯,而且很多不同特色菜,色香味都很好。喜歡試吓新口味朋友仔,可以一試。
如果對CBD 有不了解,可自行了解更多,或選擇不加配的。