2019-09-28
女友非常鐘意食夏麵館,加上夏麵館做緊甜點放題,加$20就可以任食當中既甜點。我地都迫不及待想試曬所有甜點。首先我地就點左自選涼菜(五小碟)。雞絲粉皮就最正啦,麻醬好match。海蜇通透爽口浸過醋食落好解膩。而腐皮素鵝口感濕潤。仲有四喜烤夫。食完涼菜小點就點了「干扁四季豆」,皺巴巴又油滋滋的四季豆。加了少許既辣椒令到成碟菜有少少香辣味。而最推薦「瑤柱蛋白炒飯」分量足不在話下。炒飯粒粒分明,蛋白唔會過老,仲好滑,瑤柱量亦不少。味道清淡最岩配菜餚食。最期待既甜品放題我地就點了「香煎南瓜餅」南瓜餅煎得好甘白,南瓜蓉嫩滑又甜。「擂沙湯圓」食落軟棉棉,富豆香,外皮軟糯有咬口。「貓山王榴槤高力」就係女友最愛。入面既貓山王榴槤真係好足,食落榴槤甘香濃郁。「薑茶湯丸」湯丸豆香十足,薑茶味好出,同時薑味又唔會太刺激。「燻蛋」就超正啦。鴨蛋流心蛋黃食落比雞蛋黃香郁,就算飽肚都忍唔住食多幾粒呀。「豆沙鍋餅」豆沙蓉好足,鍋餅細細件好易食,又唔會油淋淋,一流。「高力豆沙」豆沙蓉好香豆味,又唔會太甜,炸到爆卜卜。「桂花拉糕」桂花味唔算出,味道一般。「酒釀丸子」味道甜甜地同時又有酒味,丸子軟滑。夏麵館水準真係依舊ke
首先我地就點左自選涼菜(五小碟)。雞絲粉皮
「擂沙湯圓」食落軟棉棉,富豆香,外皮軟糯有咬口。
「高力豆沙」豆沙蓉好香豆味,又唔會太甜,炸到爆卜卜。
「桂花拉糕」桂花味唔算出,味道一般。
「酒釀丸子」味道甜甜地同時又有酒味,丸子軟滑。
夏麵館水準真係依舊keep得好好,加上呢個甜品放題,加$20就可以任食咁多唔同既甜點,真係超值呀。