2021-08-03
早期Top Blade被稱為港版Flat Iron,英國Flat Iron係當地真係算好抵食,Top Blade既定價係香港黎講都算進取,因為佢嘅薯條係任食!仲要係好食!平時食得唔多黎到Top Blade都唔小心食多左🤣聽完店員介紹之後,今次叫左兩款唔同扒:🔪美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒(建議medium rare) $268🔪是日特別版招牌平鐵牛扒(慢煮3小時,熟度固定) $238🥤dirty檸檬特飲 $45首先係美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒,medium rare肉色超粉嫩🤤熟度控制得宜,唔會因為生而變得難咬(我本身都中意食medium rare,但試得太多次餐廳處理得唔好會難切又難咬,所以我會叫medium去避免呢個情況),如店員介紹,呢款係牛味會重啲,沾鹽食係最好,我覺得個醬唔係太match。至於另一款限量供應既慢煮牛,肉質比較軟稔,但就爭咁啲肉味,如果冇比較啲話呢款都ok,但有得揀會揀Prime級。薯條我地encore左一次,松露+幼薯真係無懈可撃😍dirty檸檬特飲好特別,唔係一般lemonade,佢係用檸檬煮焦糖去做左個醬,飲落陣味有啲熟悉,飲多兩啖諗到係
聽完店員介紹之後,今次叫左兩款唔同扒:
🔪是日特別版招牌平鐵牛扒(慢煮3小時,熟度固定) $238
🥤dirty檸檬特飲 $45
薯條我地encore左一次,松露+幼薯真係無懈可撃😍dirty檸檬特飲好特別,唔係一般lemonade,佢係用檸檬煮焦糖去做左個醬,飲落陣味有啲熟悉,飲多兩啖諗到係 #燉檸檬 味🤣
p.s. 用餐時間只有75分鐘,非常趕頭趕命,呢樣野要扣少少分