2010-05-03 38 views
之前都有哩過食晚飯,環境同食物都覺得唔錯,見佢賣廣告做緊點心任點任食下午茶,$50位試得過喎,即刻拉埋同事星期六收工過哩試吓先!星期六,2:00-4:00pm,$50位(要兩位起),,但另收茶錢$8位,1-4人收一碟花生錢$10(4-8人收兩碟,如此類推),再加埋一,所以同同事兩個人,埋單就變咗每人$70喇!如果有番咁上下食量嘅人就梗係抵到爆,否則,咁嘅價錢同你出去普通酒樓飲餐茶差唔係好多。不過話說回頭,如果要係度飲茶食點心,同樣以星期六下午茶,散叫計,小點$11.8,中點$14.8,大點$17.8,所以個任食下午茶一個人食到3-4籠嘢都叫翻本喇!因為任點任食關係,1:45pm上到哩見到人山人海排隊攞籌,有個疑似闊太驚蝕底攞得慢好似去咗世博睇中國館咁想搶籌,話晒依度係香港,大家都係香港人,使唔使呀?側邊仲有D外國遊客添,失禮死呀!個疑似闊太攞咗籌仲猛咁成日問有位未呀?仲未輪到我哋?唉,製造嘈音!大堂裡面雖然枱排得比較逼,但我哋兩個人都係比一張枱,絕對無搭枱嘅事,所以坐得舒舒服服,人手足招呼都好好,而且,3:30pm截單,3:20pm左右佢哋會有人主動問你仲有無嘢想加想要,唔會怕你再叫多

!個疑似闊太攞咗籌仲猛咁成日問有位未呀?仲未輪到我哋?唉,製造嘈音!大堂裡面雖然枱排得比較逼,但我哋兩個人都係比一張枱,絕對無搭枱嘅事,所以坐得舒舒服服,人手足招呼都好好,而且,3:30pm截單,3:20pm左右佢哋會有人主動問你仲有無嘢想加想要,唔會怕你再叫多D而扮唔聲唔聲

等咗15-20分鐘左右就有位,兩個人吹吓水就過咗啦!好嘢,埋位喇,真係好肚餓。任點任食點心紙,有27款點心,3款迷你炒粉麵,3款燒味湯粉麵,我哋得兩個人,粉麵飯梗後唔使諗啦,主攻點心架喇,第一輪一口氣叫咗8樣嘢,蜂巢芋角、千島蝦春卷、南瓜粟米粥、香煎蘿蔔糕、蜜汁叉燒腸、皮蛋叉燒酥、翡翠菜苗餃同蟹籽燒賣,因為每樣嘢上枱,個樣都熱辣辣,咬落仲幾燙口,而且由落單到有得食都要等十分八分鐘,所以都覺得佢係即叫即整嘅。好似個千島蝦春卷咁,哩到咬落真係好熱,外邊整春卷多數都炸定一大盤,有人叫就夾幾條出去,哩到就算唔凍都只係微暖,故此,雖然係任點任食,都見到酒樓都想做好D水準,無話偷懶整定晒

除咗新鮮熱辣做出哩之外,味道都好對辦:
蜂巢芋角,外層「蜂巢」鬆香,內層就芋頭粉香;

千島蝦春卷,真係想再添食架,每條春卷裡面都有大大隻蝦,外皮炸得甘脆,佔D千島汁醬,醒胃之餘,又減低個油膩感;

南瓜粟米粥,潮流興無添加,依個係添加版,添加咗冬菇絲,多份菇香,變得無咁「寡」,而本身嘅粥底夠綿,南瓜又夠,入晒味落個粥度,粟米就增加個咬口感;
香煎蘿蔔糕,麻麻哋,蘿蔔味唔濃,咁就已經影響晒個印象;
蜜汁叉燒腸,一般,個腸粉皮削咗D,唔算滑,所以叉燒做得好都失晒分;
皮蛋叉燒酥,焗得酥皮好香,叉燒餡又做得好味,不過,就唔係好覺有皮蛋囉?
翡翠菜苗餃,餃皮晶瑩,夠薄又唔黐牙,菜苗刴得夠細碎,包得冚一冚,令到菜苗餃漲卜卜,正!

蟹籽燒賣,都唔錯,無乜肥豬肉。
臨尾再叫個步步千層糕同香麻糖不甩當甜品,點知兩個都話賣晒,得番個精選甜品,精乜鬼選丫,查實就只不過紅豆沙,唉,都好啦,無想食嘅甜品都係有D失落
任點任食點心紙,都唔少嘢食架!
普通點心紙,點心唔同時段唔同價錢,一目了然!
普通點心紙背頁,列明大中小點,俾大家參考吓!
蜂巢芋角、千島蝦春卷
香煎蘿蔔糕、南瓜粟米粥
蜜汁叉燒腸、皮蛋叉燒酥、翡翠菜苗餃,個餃好好食!
2010-04-17
$70 (Tea)
蜂巢芋角、千島蝦春卷
  • 翡翠菜苗餃、千島蝦春卷