2017-04-10
返工工作一整天,放工相約好朋友晚餐~嚟到尖沙咀,見到呢間食西班牙菜嘅餐廳~好似幾特別咁!六點幾又未有好多人等,而且我哋亦少試西班牙菜,所以決定一試!😊😊餐廳不算非常大,但餐枱之間都有足夠空間,坐低唔會覺得迫,可以輕輕鬆鬆同朋友聚下,坐得舒舒服服!而且餐廳嘅佈置都有花心思,幾有格調㗎!放工好攰又肚餓,同朋友一見到個餐牌已經急不及待要點嘢食啦!😆😆兩個餓鬼瘋狂點咗好多好多嘢食!首先到嘅係特選伊比利亞火腿~本身不算非常愛好火腿,不過呢個都幾好味!薄薄一片,食落咸咸香香的!佢仲配咗塊包,不過就覺得塊包硬同乾咗少少!然後就到呢個tapas~西班牙銀鱈魚蛋餅~入面有好多魚肉,而且仲係啖啖都係實淨嘅魚肉唔係攪碎魚肉,配埋蛋,甜甜地好好味呀!而且賣相都幾精緻㗎!😊仲有呢個脆炸龍蝦球伴香辣青汁,龍蝦球好脆,而個汁其實唔太辣的,而且仲有啲清新,令個龍蝦球無咁漏!之後呢個係脆炸和牛薯蓉球~呢個好好味呀!😃外面好脆,入面薯蓉軟軟,雖然係炸嘅,但中間和牛好滑㗎!牛味又重!好味呀!👍🏻食咗咁多,終於食到主菜啦!呢個係原隻龍蝦西班牙飯!哇。。。隻龍蝦好大隻呀!而且肉質又實淨又彈牙!呢個西班牙飯湯比一般多,待應話喺西
放工好攰又肚餓,同朋友一見到個餐牌已經急不及待要點嘢食啦!😆😆 兩個餓鬼瘋狂點咗好多好多嘢食!
首先到嘅係特選伊比利亞火腿~ 本身不算非常愛好火腿,不過呢個都幾好味!薄薄一片,食落咸咸香香的! 佢仲配咗塊包,不過就覺得塊包硬同乾咗少少! 然後就到呢個tapas~西班牙銀鱈魚蛋餅~入面有好多魚肉,而且仲係啖啖都係實淨嘅魚肉唔係攪碎魚肉,配埋蛋,甜甜地好好味呀!而且賣相都幾精緻㗎!😊 仲有呢個脆炸龍蝦球伴香辣青汁,龍蝦球好脆,而個汁其實唔太辣的,而且仲有啲清新,令個龍蝦球無咁漏! 之後呢個係脆炸和牛薯蓉球~呢個好好味呀!😃外面好脆,入面薯蓉軟軟,雖然係炸嘅,但中間和牛好滑㗎!牛味又重!好味呀!👍🏻 食咗咁多,終於食到主菜啦!呢個係原隻龍蝦西班牙飯!哇。。。隻龍蝦好大隻呀!而且肉質又實淨又彈牙!呢個西班牙飯湯比一般多,待應話喺西班牙嘅鄉村,佢哋鐘意整啲湯多啲嘅西班牙飯㗎!個飯好多調味,而且又有龍蝦精華,好濃好好味!我覺得個飯都幾抵食呀! 食完飯其實已經好飽了!但呢個伊比利亞黑毛豬柳拼盤真係不得不試!首先個賣相已經好吸引!佢係有三種不同部位嘅黑毛豬拼盤,包括豬頸肉,梅花肉,豬肩肉!望落紅紅地咁仲以為係牛呀!食落三款都有不同嘅口感,有嚼勁嘅,有淋啲嘅,但三款都juicy,真係好好味呀!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 雖然飽到上心口,同朋友傾下坐下之後都係要叫個 甜品!難得可以試下地道西班牙甜品喎!😃😃呢個係脆炸西班牙churros配雪糕同朱古力醬!睇落個churros好似好油,但食落完全唔覺,而且非常鬆化,配雪糕一暖一凍,好正!個朱古力醬不太甜,不錯喔!
總括呢餐真係食得好瘋狂呀!叫咗好多好味嘅嘢食,真係飽到唔願旭呀!但我覺得食物價格亦配合到質素!不得不提嘅係,待應們都好盡責同熱情!每次送上食物都為我哋講解菜式嘅特色!而且菜式地道,真係好似去咗西班牙食咗餐飯咁呀!😃😃😃😃