今日午餐又諗唔到食咩,不如同飯腳同事行去美麗華果邊再諗下邊間啦。入到美麗華2樓,飯腳同事話不如食碗湯麵,天氣凍凍地最岩食湯麵類暖下。我地黎到麵屋一平安門口,一平安,我即刻諗起Dear Jane-「祝你在亂流下平安」,好名。 呢間日本餐廳應該開左喺美麗華一段長時間,餐廳暫時full house,侍應原來係日本人,有禮貌地操唔咸唔淡嘅廣東話請我地稍等。五分鐘過後,侍應帶我地坐bar枱。午餐餐牌分為兩種,第一種為細拉麵+細飯套餐,令客人可以同時品嚐飯+拉麵;第二種為拉麵套餐,寫就寫拉麵套餐,其實係8款拉麵同1款丼任擇其一,配小食。由於我覺得又飯又麵太heavy,我就揀左拉麵套餐。 =======================特製豉油豬骨湯拉麵 + 雞皮餃子 3隻 $88 落單後不消5分鐘,拉麵同餃子就已經送到我面前,飯腳同事叫左細拉麵套餐,驟眼睇細拉麵同正常份量好似冇乜分別。拉麵有筍、紫菜、菠菜、豚肉、溏心蛋及叉燒,份量十足。拉麵湯底濃厚,不過比較咸,拉麵偏硬身,如果可以俾客人選擇麵硬度會更好。 雞皮餃子相對地失色,雞皮較厚而且炸得唔夠香脆,由食物不到5分鐘就送到客人面前可以推斷餃子係已經

=======================
特製豉油豬骨湯拉麵 + 雞皮餃子 3隻 $88

雞皮餃子相對地失色,雞皮較厚而且炸得唔夠香脆,由食物不到5分鐘就送到客人面前可以推斷餃子係已經預先炸好,所以雞皮唔香脆而且有啲油膩。

食嘅途中侍應雖然忙,都不忘為我地加茶,值得一讚!發現原來餐廳都有幾枱日本客人進餐,侍應亦轉番channel以日文招待,可能同聲同氣吸引到自己人黎食。

麵屋一平安
📍彌敦道132號美麗華廣場一期2樓203號舖
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)