以前以為大肚婆好多野都唔食得,了解多啲發現其實唔係咁架。最重要真係均衡飲食,無需過份緊張,寒涼同敏感食物盡量避免,小心少少就可以。清淡野我喜歡,有時口痕 泰國菜、咖哩飯、酸菜魚亦唔會抗拒。依日行街lunch time揀左食新派泰國菜,位置0係K11所以比較多人,好在門口有張櫈仔(相信算是打卡位) 岩晒我坐低等下,非常好。帶有熱帶風情既小清新,感覺有啲似Bangkok大商場裡既餐廳。Lunch set選擇有好多:烤雞脆羽衣甘藍牛油果沙律(酸辣汁)$88,雞肉烤得好香,配上羽衣甘藍、牛油果同新鮮蔬果,加入少少泰式酸甜汁,份外醒胃。最欣賞係手切肉眼爽彈牛丸船粉 $98 新鮮手作既泰國幼粉,0係香港的確比較少見,口感煙韌,令我想起0係泰國街頭食粉既感覺。牛丸口感爽彈,牛肉厚身,質感嫩滑易咬,仲配有好多炸豬皮索湯汁,係一碗令人再三回味既泰國船粉😋傳統泰式蟹肉炒飯 $128。炒飯配上啖啖蟹肉,每啖飯都食得非常滿足!而且白飯炒得粒粒分明,有鑊氣!估唔倒依間環境小清新既泰式餐廳都炒出充滿泰國街頭風味,值得一讚!最後,午餐加配當然唔執輸,好好為一個休閒的平日加上了點綴! +$38 小食「香芒紅菜頭米紙卷

手切肉眼爽彈牛丸船粉

傳統泰式蟹肉炒飯

最後,午餐加配當然唔執輸,好好為一個休閒的平日加上了點綴!
香芒紅菜頭米紙卷

+$38 小食「香芒紅菜頭米紙卷」:芒果粒粒同紅菜頭都好新鮮,味道清新。

+$18 升級「泰式奶茶」:少少甜,泰茶味道香滑濃郁。

& Free「泰式季節限定冰茶」:最後飲啖冰茶,係一解餐後去解膩既最佳方法。
2021-07-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
Dining Offer
Tasting Event