2020-02-24 216 views
素一 (深水埗)繼續係去親戚住既南昌,v walk 開左後,野食多左好多,轉眼間一雞死一雞鳴。話咁快有間餐廳就轉左手,變咗素食自助餐。自助餐相比其他素食自助餐選擇比較豐富。位置都好闊落,空間感好大,牆壁嘅畫同餐具,都幾靚,具有時代感。整體來講幾舒服😌。鍾意佢所有嘢都好整潔。嘢食方面,有齊晒冷熱嘢飲、前菜、沙律🥗、湯、熱食、小食、炸物、甜品🍮同糖水。食物供應好充足,侍應收碟都好勤快。以下係我最鍾意食嘅嘢。#鮑魚我哋假日食所以會送鮑魚。外表真係好似啊,雖然口感無鮑魚咁黏口同實身,但鮑魚汁做得幾好食,彌補到口感嘅不足。#冰鎮咕嚕肉酸酸甜甜,有山楂味。外表做到一層薄脆既甜酸汁,即刻食熱辣辣,咬落去勁似平時食咕嚕肉既肥豬肉,咬左3-4秒先發現佢係雞髀菇😂越細舊會越似。大舊啲既會好快食得出。最神奇係佢凍咗一樣咁好食😋出邊嗰層甜酸汁變得好凍,但又一樣脆喎!#壽司 睇落成盤咁樣,係咪都呃得下人呢?好新類呀。雖然佢個刺身嘅口感就唔係好似魚似,因為係爽爽地。不過連埋舊飯食落去,再點埋豉油,就真係好似食緊壽司🍣。如果係食齋嘅人,食呢個就好滿足到食壽司嘅箇中感覺。#牛油果手卷牛油果勁靚,又香又軟熟,一舊好大舊
素一 (深水埗)

食物供應好充足,侍應收碟都好勤快。以下係我最鍾意食嘅嘢。

#鮑魚

#冰鎮咕嚕肉

#壽司

#牛油果手卷
牛油果勁靚,又香又軟熟,一舊好大舊,由第一啖食到最尾嗰啖都食到牛油果🥑,紫菜係比你自己包,而唔係一早包定俾你,所以係好脆。

#白胡椒鹹菜涼瓜湯
勁重胡椒味,胡椒既辣味為主,帶少少苦瓜既甘味,我唔鍾意食苦瓜但都覺得佢個湯好好飲。

#素翅
好似飲南瓜湯咁,木耳冬菇好足料,成件事好有口感。

#雪耳南北杏燉桃膠
好滋潤得黎又甜滋滋啲嘢感覺,仲好食過糖水舖。

其實仲有好多嘢食都唔錯。多嘢食到眼花撩亂。好多嘢都未試到就已經食飽咗嚕。